IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
11:49 | 24 август 2015
Обновен: 14:29 | 23 април 2024

"Почетен легион" за мъжете, предотвратили касапница във влака "Талис"

Тримата американци и британецът бяха отличени от Оланд

По материала работи: Деян Михайлов
"Почетен легион" за мъжете, предотвратили касапница във влака "Талис"

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че същинска касапница е била избегната във високоскоростния влак "Талис" по линията Амстердам-Париж в петък благодарение на намесата на трима американски и един британски пътник. Оланд ги награди с най-високото държавно отличие на Франция, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"В петък вечерта един индивид бе решил да извърши атентат във влака "Талис". Той имаше достатъчно оръжия и муниции, за да извърши същинска касапница. И точно това щеше да стори, ако не го бяхте обезвредили, рискувайки всичко, включително собствения си живот", заяви президентът на тържествена церемония в Елисейския дворец.

Оланд закачи ордена на Почетния легион на гърдите на редник Спенсър Стоун от ВВС на САЩ, Алек Скарлатос, служащ в Националната гвардия на САЩ и дългогодишния им приятел Антъни Садлър, които обезвредиха нападателя, докато се придвижвал из влака с автомат през голите си гърди, както и на британския бизнесмен Крис Норман, който се включил да помага.

"Вие показахте, че пред лицето на терора имаме силата да се съпротивим. Дадохте ни урок по смелост, воля, а оттам и надежда", каза Оланд на четиримата наградени с ордена на Почетния легион.

Нападателят е идентифициран като 26-годишният мароканец Аюб ел Хазани. Той е разпитван от френските антитерористични служби, пише БТА.

Коментари

Новини Варна