IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
14:07 | 25 август 2015
Обновен: 14:45 | 23 април 2024

Рим: Европа рискува да загуби контрола върху имиграцията

Външният министър на Италия Паоло Джентилони призова всички държави от ЕС

По материала работи: Златина Добрева
Рим: Европа рискува да загуби контрола върху имиграцията

Външният министър на Италия Паоло Джентилони призова всички държави от ЕС спешно да се включат в решаването на изострилата се бежанска криза.
 

"Или Европа ще се залови с разрешаването на тази извънредна ситуацията, или тя наистина рискува да загуби контрол върху имиграцията", заяви той в новинарската емисия на телевизия РАИ 1.
 

В тази връзка Джентилони напомни за "съпротивата и егоизма", проявили се в много европейски държави, когато в ЕС се е обсъждал въпроса за квотите по разпределянето на бежанците между страните от общността.
 

"Трябва да с разбере следното: ако днес имаме извънредно положение в Гърция или в Италия или в Сърбия, утре тя може да засегне Полша и някоя друга страна", подчерта министърът.
 

Според данни от операцията на ЕС "Тритон" по спасяването на бежанците от януари до юли тази година в ЕС са влезли 340 000 имигранти. За същия период на 2014 г. цифрата е била 123 500, а за цялата 2014 година – 280 000 души.
 

За пръв път през юли броят на имигрантите надхвърли 100 000 за един месец – те бяха 107 500. Най-голям брой имигранти влизат в Италия, почти една трета, следва я Гърция. 

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна