IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:44 | 26 август 2015
Обновен: 12:36 | 15 май 2024

Тасев: Транскаспийският газопровод ще бъде допълнителен източник на големи количества газ за Южния газов коридор

Държавите Азербайджан и Туркменистан нямат достъп до морски пътища

По материала работи: Златина Добрева
Тасев: Транскаспийският газопровод ще бъде допълнителен източник на големи количества газ за Южния газов коридор

Чрез идването на дневен ред на Транскаспийския газопровод, Южният газов коридор ще получи един допълнителен източник на големи количества газ. Това каза за „Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. „Държавите Азербайджан, Туркменистан нямат достъп до морски пътища и са силно зависими от „Газпром" по отношение на доставките на газ, защото са част от съветската газопреносна система. Техният стремеж е да имат самостоятелен излаз към морски пътища", обясни Тасев. Той добави, че за Азербайджан се разработват различни варианти, докато за Туркменистан те са значително по-малко и следователно, към момента Транскаспийският газопровод става доста актуален.

 

„Дълги години Транскаспийският газопровод не може да се построи, защото страните, които граничат с Каспийско море, не са се разбрали докъде се простират техните специални икономически зони. Сега очевидно има промяна в тази позиция, защото отпада ембаргото по отношение на Иран, която е една от страните в този процес", поясни Тасев. Той подчерта, че Русия няма особен интерес в изграждането на този газопровод, но предвид особената й ситуация, едва ли би правила обструкции. „Междувременно Туркменистан намери пазар за газ - беше построен голям газопровод към Китай, където изнася 34 млрд. куб. метра с тенденция да изнася над 60 млрд. куб. м", посочи Тасев и обясни, че рецесията в Китай ще забави тези темпове, което също ще извади на преден план Транскаспийския газопровод. „Появява се един допълнителен източник, който може да увеличи доставките и по Южния газов коридор, при това с големи количества газ, което беше една от целите на ЕС", отбеляза още проф. Атанас Тасев.

cross.bg

 

 

Коментари

Новини Варна