IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
18:26 | 2 октомври 2014
Обновен: 17:47 | 25 март 2024

Путин: Санкциите не ни пречат

Путин: Санкциите не ни пречат

По материала работи: Деян Михайлов
Путин: Санкциите не ни пречат

Русия остава ангажирана с развиването на отворена пазарна икономика. Това заяви на инвестиционния форум "Русия зове!" президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин подчерта освен това, че санкциите на Запада няма да попречат на Русия да стане икономическа сила. Държавният глава определи санкциите като "пълна глупост" и според него те нанасят дългосрочна, невидима на пръв поглед вреда на цялата световна икономика, допълва ТАСС.

Той отбеляза, че Русия продължава да е обвързана с принципите на Световната търговска организация (СТО) за разлика от някои страни, основали организацията.
Путин обяви също, че страната му няма да налага ограничения върху трансграничния капитал и валутните движения.

"Не планираме да въвеждаме ограничения върху чуждестранните валути или ограничения върху движението на капитал", каза президентът по повод на поевтиняването на рублата под въздействието на санкциите.

Държавният глава обаче изрази желанието на Русия да премине към национални валути в търговските сделки с Китай и други държави, намеквайки за изоставяне на щатския долар.

Путин обеща подкрепа за компаниите и секторите, засегнати от санкциите. Ще бъде увеличен и капиталът на местните банки, като ВЕБ (Внешекономбанк) ще получи най-малко 30 милиарда рубли (758 милиона долара) тази година.

Същевременно Русия ще продължи плановете за приватизация на големи енергийни компании, посочи държавният глава.

Русия разработи планове за приватизация на редица компании през 2010 година с цел да попълни държавната хазна и да подобри корпоративното управление, но приватизационната политика страда от забавяния, припомня Ройтерс. Плановете на правителството включват приватизация на 19,5 процента от петролния концерн Роснефт.

 

Коментари

Новини Варна