Учени от университета в португалския град Авейру откриха безвреден и екологичен начин за съхраняване на вино благодарение на получения от тях консервант от черупки от скариди, който замества серния двуокис, става ясно от публикацията им в изданието Green Chemistry. Учените са създали полимер на основата на хитозана и тропическото растение гардения, като хитозанът е получен от хитин – основният елемент в черупката на скаридите.Добавянето на консерванта във виното пресича увеличаването на микроорганизмите в него и окислителните реакции, които протичат заради наличието на малки количества желязо и мед в напитката, тъй като полимерът е в състояние да се свързва с тези метали.
Производителите на вино обикновено използват като консервант серен двуокис, но емисиите на този газ замърсяват силно атмосферата, а освен това веществото може да предизвика алергични реакции. Новият консервант е хипоалерген и не замърсява атмосферата.Изобретателите отбелязват също, че новата добавка вероятно дори ще подобри вкуса на виното благодарение на ароматните летливи съединения, които се образуват в напитката след добавянето на полимера. По думите им новият екологичен метод за запазване на виното може лесно да се използва в производството му, без да повишава себестойността му.
SINOR.bg
Четете още:Арестуваха 400 контрабандисти на храна във Венецуела