IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
14:14 | 21 юни 2015
Обновен: 15:07 | 24 април 2024

Стартира ММФ „Варненско лято“

Кметът на града Иван Портних поздрави участниците в емблематичния фест

По материала работи: Борис Проданов
Стартира ММФ „Варненско лято“

С традиционната рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров, във Варна бе открит международния музикален фестивал „Варненско лято“. Кметът на града Иван Портних поздрави участниците в емблематичния фест в зала 1 на Фестивален и конгресен център, където варненската филхармония, под диригентството на Йордан Камджилов и солистът-цигулар Симеон Симеонов, свириха бисери на Владигеров и Чайковски.


„Международният музикален фестивал „Варненско лято“ е неизменна част от съвременното лице на Варна и символ на фестивалното лято на България. Високо ценим факта, че това е първият и най-дългогодишен български музикален фестивал - гордост за Варна, но и за цялата музикална общност в България. За нас е чест, че само преди месец получихме признание за този форум от Европейската асоциация на фестивалите“, каза по време на откриването кметът Портних.

“През тази година фестивалът се изправи пред нови предизвикателства – разширяване на музикалните граници и по-тесен контакт с по-младата публика, защото ние гледаме напред, когато през 2017-а Варна ще бъде Европейска младежка столица“, каза още той.


Кметът допълни, че тазгодишното издание на „Варненско лято“ започва с мисълта и за следващия му старт, когато ще се честват 90 г. от неговото създаване, съобщиха от пресслужбата на общината.


От името на министъра на културата – Вежди Рашидов, приветствие отправи и Елиянка Михайлова от Дирекция „Музика и танц“ към ресорното министерство.


ММФ „Варненско лято“ е основан през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите. Организира се от Община Варна - дирекция „Култура и духовно развитие“ и e под патронажа на кмета на Варна. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата.

 

Коментари

Новини Варна