IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
13:24 | 14 август 2017
Обновен: 18:03 | 14 май 2024

350 художници от 57 страни участват в XIX международно биенале на графиката във Варна

475 творби са изложени в залите на Градската художествена галерия и могат да бъдат разгледани до 30 септември

По материала работи: Пламен Янков
ЦЕНИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА СЕ НАСЛАДЯТ на разнообразни творчески решения на автори от 57 страни.

350 художници от 57 страни участват в XIX международно биенале на графиката във Варна, което беше открито в петък. 132 от авторите са български, а 343 чуждестранни. За първи път в него се включват художници от Иран, Перу, Пуерто Рико, Сирия. Над 100 са младите автори в биеналето тази година. 475 творби са изложени в залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и могат да бъдат разгледани до 30 септември. 

 

ТВОРБИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНОТО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА могат да бъдат разгледани до 30 септември в Градската художествена галерия във Варна. 

 

 

Събитието е най-авторитетният форум на съвременното графично изкуство в България и е сред десетте най-влиятелни графични форума в света. Международното жури с председател проф. Стоимен Стоилов и членове Владо Гьоревски (Македония), Магда Шплит (Полша), доц. Деница Янева – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, и Венцеслав Антонов – директор на Международното биенале на графиката, излъчи следните награди: Голямата награда е за Мице Янкуловски от Македония. Специалната награда на журито е за Чакрит от Тайланд. С 3 равностойни награди за високи постижения в областта на графиката са отличени художниците Масаки (Япония), Катаей ( Иран) и Христо Цацинов от България. Със самостоятелна изложба ще се представи художничката Магда Шплит, носител на Голямата награда от предходното издание.

 

НАД 100 СА МЛАДИТЕ АВТОРИ, които участват в престижния форум тази година.

 


Международното биенале на графиката – Варна 2017 се провежда под патронажа на кмета на Варна, с подкрепата на община Варна, Министерството на културата, Съюза на българските художници. През 2001 г. международното биенале на графиката (МБГ) е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО.

 


 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БИЕНАЛЕТО СЕ ВКЛЮЧВАТ художници от Иран, Перу, Пуерто Рико, Сирия.

 

 

НЯКОИ ОТ КАРТИНИТЕ ВПЕЧАТЛЯВАТ със своята детайлност, други са по-абстрактни. 
 

 

Снимки НИКОЛАЙ СЪБЕВ

Коментари

Новини Варна