IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:24 | 13 януари 2015
Обновен: 08:57 | 6 май 2024

Предлагаме пещерата Магурата за списъка на ЮНЕСКО

Бокова и Рашидов се споразумяха работата по предложението да се ускори

По материала работи: Златина Добрева
Предлагаме пещерата Магурата за списъка на ЮНЕСКО

Пещерата Магурата ще бъде новото българско предложение за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
На работна среща днес министърът на културата Вежди Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се споразумяха работата по подготовката на предложението да бъде максимално ускорена, съобщиха от Министерството на културата.
Прочутата пещера Магурата се намира до село Рабиша, северозападно от Белоградчик.
Рашидов и Бокова са били единодушни, че кандидатурата на пещерата Магурата с нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди 7 хилядолетия, на които са изобразени сакрални и ловни сцени, отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Според Рашидов, когато това се случи, ще е и изключително голяма чест и поредното признание за страната ни, която заслужено се гордее с културно-историческото си наследство и природни забележителности.
В хода на разговора министърът е запознал Ирина Бокова и с някои от акцентите в съпътстващата програма във връзка с откриващата се на 15 април 2015 г. в Лувъра в Париж изложба „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България”.
”Смятаме да организираме в Париж в дните непосредствено след официалното откриване на впечатляващата изложба и Седмица на българското кино, което вече навърши цял век”, посочи Вежди Рашидов.
На работната среща днес в Министерството на културата е присъствал и заместник-министърът на културата Боил Банов.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна