IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
20:18 | 24 март 2015
Обновен: 02:12 | 30 април 2024

97 творби на Александър Мутафов подредиха в Градската художествена галерия

Тя е част от голяма експозиция, подготвена за 135-годишнината на твореца

По материала работи: Борис Проданов
97 творби на Александър Мутафов подредиха в Градската художествена галерия

За първи път Градската художествена галерия във Варна представя ретроспективна изложба на големия български художник Александър Мутафов. Тя е част от голямата експозиция на Националната галерия, подготвена за 135-годишнината на твореца миналата година. В експозицията участват 97 творби (от близо 200 в София) – голяма част от маслените картини и графичния архив на художника от Националната галерия и всички от Шумен (родният град на Мутафов) и Варна (където е израснал).


Александър Мутафов е един от най-значимите представители на новата българска живопис, майстор на пастела, акварела и рисунката, създател на българския морски пейзаж. Роден в Шумен, той прекарва детството си и завършва гимназия във Варна. Следва живопис в академия “Албертина”, Торино, и в Мюнхенската академия. По време на Балканската война е доброволец, а през Първата световна война е мобилизиран като военен художник във флота.


Първата му изложба е във Варна през 1904 г. До края на живота си урежда 17 самостоятелни изложби в България и чужбина и участва в най-значителните изложби на съвременното българско изкуство в чужбина. През 20-те години се утвърждава като маринист. Мутафов е откривателят на нашия морски бряг и учител на всички наши маринисти. На международното художествено изложение в Париж през 1937 г. е удостоен със сребърен медал за картината “Синята лодка”. През същата година построява ателието си в края на стария Созопол (вила „Буря” на Харманите сега е къща-музей).

Коментари

Новини Варна