IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
11:03 | 3 април 2015
Обновен: 04:11 | 27 април 2024

Луковитското съкровище ще гостува в Балчик

Експозицията се открива на 7 април в Двореца

По материала работи: Златина Добрева
Луковитското съкровище ще гостува в Балчик

Луковитското съкровище ще гостува в Двореца в Балчик. Експозицията ще бъде открита на 7 април във вила "Тихото гнездо" и ще остане там до септември.
Луковитското съкровище е тракийско сребърно съкровище, датирано от третата четвърт на 4 в. пр.н.е. и е открито случайно през 1953 г. в околностите на град Луковит. Съдържанието му е попълвано и през 1955 и 1986 г. В състава му влизат значителен брой предмети, изработени от сребро, някои позлатени. Те се различават преди всичко по своето предназначение, което ги поставя в различни групи.
В съкровището има сребърни съдове, някои с позлата; апликации и принадлежности към конска амуниция от сребро, повечето позлатени; сребърни халкички; полусферични копчета; тръбички, малки апликации с изображения на човешки и лъвски глави и седящи сфинксове.
Видът, формата и украсата на съдовете показват, че те са част от царски сервизи, изработени в трибалски ателиета или анонимни ателиета в Югоизточна Тракия.

Коментари

Новини Варна