IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
22:32 | 12 април 2015
Обновен: 18:44 | 24 април 2024

Стефан Данаилов получава Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство

Церемонията ще е на 24 май в театър "Българска армия"

По материала работи: Слав Велев
Стефан Данаилов получава Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство

Големият български актьор и педагог Стефан Данаилов е тазгодишният лауреат на Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер". Това обяви председателят на фондация "Академия Аскеер" Милен Миланов. Заедно с голямата награда, станаха известни и номинациите в 10-те спектаклови категории.На 24 май в театър „Българска армия" ще се проведе 25-ата церемония по връчването на ежегодните награди за постижения в театъра през изминалия сезон.

 

Стефан Данаилов е от хората, дали много на българския театър и кино не само с личното си присъствие на сцената и пред камерата, а и заради учениците, излетели изпод крилото му. Някои от най-изявените актьори днес носят в сърцето си печат от досега си с Мастера, както го наричат, разказва в материал, посветен на Стефан Данаилов вестник "Монитор".

 

"Всички бяхме братя и сестри,а той - големият баща. С нетърпение чаках да отида на училище, за да сме заедно, ако случайно нощта не съм я прекарал с тях. Трудно е да има конкуренция между нас, защото сме абсолютно различни физически. Като боички, които могат да нарисуват различни неща”, спомня си Иван Бърнев години след завършването.

 

Студенти на Стефан Данаилов са Силвия Лулчева, Параскева Джукелова, Асен Блатечки, Стефания Колева, Башар Рахал, Валери Йорданов, Ваня Щерева, Ана Пападопулу, Нети Добрева, близнаците Дарин и Деян Ангелови, Жанет Иванова. бщността на Ламбо се събира на всеки негов празник, така ще е и на 24 май в „Българска армия”, на чиято сцена актьорът играе шест години.

 

Днес Стефан Данаилов е на 72 години. Изживял е повечето като всенароден любимец, какъвто остана дори и след включването си в политиката. Беше министър, яви се на избори като кандидат за вицепрезидент, сега е доайен на 43-тото Народно събрание, но заради битката му с рака дълго време е в отпуск по болест.

 

Първият голям успех в киното го спохожда, когато е в казармата. Дължи го на Рангел Вълчанов и лентата ”Инспекторът и нощта”. Там партнира великолепно на Георги Калоянчев и Невена Коканова и критиката сипе похвали. 

 

Любомир Шарланджиев е човекът, който развенчава стереотипа, че актьорът се справя добре само с роли на приятен и разглезен младеж. В лентата ”С дъх на бадеми” режисьорът му възлага да изиграе ролята на математик и тогава дори тези, които смятат, че Данаилов дължи успеха единствено на безспорния си чар, признават таланта му.

 

Самият Данаилов сочи като най-добро превъплъщението си в ”Иван Кондарев” на режисьора Никола Корабов. 

 

Коментари

Новини Варна