IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
21:09 | 21 април 2015
Обновен: 18:50 | 24 април 2024

Уникален спектакъл готвят Кукленият и балетът на Русенската опера

Експериментът пресъздава „Спящата красавица“ на Чайковски, режисьор е Боян Иванов

По материала работи: Юлиян Атанасов
Уникален спектакъл готвят Кукленият и балетът на Русенската опера

Уникален спектакъл готвят съвместно Варнеският куклен театър и балетът на Русенската опера. Става дума за модерна реализация на балета „Спящата красавица“ на Чайковски. Двата екипа и режисьорът вече работят върху реализацията на проекта.
Идеята за продукцията идва след реализирането на един хитов за родната сцена спектакъл на Кукления театър във Варна – „Мълаливи предания“ на режисьора Боян Иванов. Постановката бе отличена със специална награда ИКАР 2015 за ярка и въздействаща образност.
„Някой е попаднал на части от нашия спектакъл и е решил, че би могло да се създаде нещо в по-танцова атмосфера. Поканата дойде от Русе, за участие в един експеримент. Става дума за съвместно работа между част от нашия екип и русенския балет под режисурата на Боян Иванов. Всъщност с „Мълчаливи предания“ дойде и изненадата от възможностите на театралния танц. Трябва да кажа, че при нас танцът е изключително театрален, използваме го като средство за изказ. В „Спящата красавица“ ние поемаме визуалните моменти, както и някои от ролите, които не изискват танц. Любопитното е, че малката спяща красавица ще бъде оживена и ще бъде нещо повече от обект – ще се превърне в субект, тъй като със средствата на кукления театър това е възможно“, сподели за „Черно море“ Вера Стойкова, директор на Варненския куклен театър.
В началото двата екипа ще репетират самостоятелно, тъй като всяка от трупите има програма от спектакли и работата трябва да върви паралелно. След като елементите бъдат изработени поотделно, ще бъдат събрани в едно. Това вероятно ще се случи през юни.
„Класическият вариант на балета няма да бъде променян, ще бъдат различни и надявам се по-интригуващи картините и интермедиите. Да, ние за първи път участваме в такова нещо, но по принципние обичаме много неща да правим за първи път. Затънеш ли в едно и също нещо, рутината те смазва и ти дава излишно самочувствие, че си много добър в нещо, а в един момент започва да виждаш, че има много по-добри от теб. Така че ние обичаме да правим такива забежки, да опресняваме вкуса“, каза още Вера Стойкова.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна