IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
16:36 | 3 май 2015
Обновен: 22:00 | 3 май 2024

Веско Ешкенази води в България най-добрия оркестър в света

Българският цигулар е концертмайстор на Кралския камерен Концертгебау от 1999 година

По материала работи: Слав Велев
Веско Ешкенази води в България най-добрия оркестър в света

На 8 май българската публика ще има възможността да се срещне с най-добрия оркестър в света – Кралския Концертгебау , чийто концертмайстор от 1999 година е световноизвестния български цигулар Веско Ешкенази. Това е моя дългогодишна мечта, призна в телевизионно интервю музикалният виртуоз, цитиран от EkipNews.
 

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази, който живее и работи в Холандия, идва в София за кралски концерт с Концертгебау камерен оркестър - един от високо ценените оркестри в света. През 2008 година той беше обявен за най-добрия оркестър в света в анкета на британското списание Gramophone, а списанието "Би Би Си музика" му дава най-високата оценка - пет звезди - за изпълнение и за звукова техника.


Концертгебау камерен оркестър е създаден през 1987 г., а негови членове са музиканти от световноизвестния Кралски концертгебау оркестър, на който концертмайстор от 1999 г. е Веско Ешкенази. Музикантът свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу", oт 1738 година.

Коментари

Новини Варна