IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
08:07 | 10 май 2015
Обновен: 08:08 | 26 март 2024

Contempo дари 9 скулптури на Варна

Тези творби ще намерят своето достойно място в градската среда и ще станат част от културното насредство на морската столица, каза кметът Иван Портних

По материала работи: Ставри Таргов
Contempo дари 9 скулптури на Варна

Девет скулптури, изработени по време на Международния фестивал за съвременно изкуство Contempo, бяха дарени на Община Варна. Дора Дончева, артистичен директор на фестивала, символичното предаде творбите на кмета Иван Портних по време на изложба в двора на Морското казино.

„Това е завършена колекция от творби от камък и дърво, които бяха изработени тук по време на фестивала. Опитът - да работим 10 дни заедно и да създадем възможност за увеличаване на културното наследство на града, е много ценен”, заяви Дора Дончева и благодари на кмета за подкрепата.

 „Чудесен подарък за Варна! Вярвам, че тези творби ще намерят своето достойно място в градската среда и ще станат част от културното насредство на морската столица. Надявам се да продържим съвместната работа с Contempo, за да наситим града с повече изкуство”, каза кметът Иван Портних.

Творбите и техните автори:

Гиртс Бурвия, Латвия - „Докосване”, камък
Пьотр Биес, Полша – „Freedom”, камък
Радослав Радев, България
Петър Мравилников, България
По проект „Пламък” на Рая Георгиева /1978-2009/
Емил Бачийски, България – „Вълна”, дърво
Конрад Риш, Германия – „Черна роза”, дърво метал
Николай Нинов, България – Композиция, дърво
Паоло Вивиан, Италия – „Хоризонтали Ветрикали”, дърво
Румен Димитров – Попа, България, „Дъжд”, дърво
Цветослав Христов – Цупи, България – Композиция, дърво

Международният фестивал за съвременно изкуство Contempo е създаден по идея на художничката Рая Георгиева /1978-2009/ през 2009 г. и се организира от фондация „Рая Георгиева”  с партньорството и подкрепата на варненските частни галерии, държавни и общински културни институции, бизнес структури с интереси в областта на креативните индустрии, културни активисти, журналисти и общественици.

Contempo e некомерсиална платформа за насърчаване, представяне и популяризиране на творчеството на млади автори; изградена е от две части Contempo - фестивал за съвременно изкуство, който се провежда през пролетта, и образователен панел contempo.lab - есенна школа по арт мениджъмънт за млади артисти и културни работници, съобщиха от община Варна.

Черно море

Коментари

Новини Варна