IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
18:49 | 10 май 2015
Обновен: 19:01 | 24 април 2024

Снежина Петрова: Сцената ми дава свобода

Актрисата призова хората да гледат "Квартет"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снежина Петрова: Сцената ми дава свобода

Когато съм на сцената, имам пълната свобода да изразявам и пораждам емоции – нещо, което в живота е по-рисковано, но под светлините на прожекторите е добре дошло. Извън сцената гледам да контролирам емоциите, докато в спектакъл-филма "Квартет" трябваше да си позволя слабостта да не мога да контролирам ситуацията, което е голям лукс.
Това каза в интервю за БГНЕС актрисата Снежина Петрова. Дни преди премиерата на амбициозния и като проект, и техническа реализация спектакъл-филм "Квартет", в който Снежина Петрова участва заедно със Захари Бахаров, актрисата сподели, че за нея най-голямото предизвикателство е оживяването на емблематичния текст на Хайнер Мюлер. "Не знам колко души ще бъдат в залата, но се надявам те да притаят дъх, за да чуят това откровение. Ако се случи, това ще бъде голяма победа над нас самите, над способността ни да се концентрираме, да изпаднем в сериозен размисъл и да бъдем заедно в него", каза Снежина Петрова.
Според актрисата победите на любовта и смъртта в представлението се редуват, но би било по-добре да ги оставим само да се състезават. Това е и един от многото смисли на "Квартет". В текста присъстват не само любовта и смъртта, но и темата за мястото на Бога до човека, срещу човека и над човека. Както и за това какво става с живота на нашето тяло.
Снежина Петрова призова хората да гледат "Квартет", за да подкрепят усилията на екипа НДК да стане онова място за култура, където се случват сериозни неща. "Всъщност не харесвам НДК и дори избягвам да минавам оттук, но в рамките на месец и половина ми се наложи да идвам всеки ден и така открих, че мястото може да бъде прекрасен нов център на града. Купувайки билет, хората не само ще подкрепят това начинание, но ще дадат и ясен знак, че имат нужда от такова пространство", смята тя.
Актрисата определя "Квартет" като стратегически проект, защото в спектакъл-филма са вложени много ресурси - и човешки, и творчески, и финансови. "Целта не е да проверим себе си – дали можем или не можем, а да защитим по-голяма кауза", разказа тя.
За ролята си на Непознатата в постановката "Каквато ти ме искаш" Снежина Петрова получи номинация за "Аскеер" в категорията "Водеща женска роля". За разлика от образа на жената, която изгражда живота си отначало, Снежина Петрова е категорична, че в собствения си живот нищо не би променила. "Уроците до тук са ми дадени за това. Сигурно съм направила много грешки, но те са били необходими", каза актрисата.
Снежина Петрова все още не може да си обясни и големия успех на "Потъването на Созопол", който спечели наградата за най-добър филм на фестивала New York City International Film Festival и бе номиниран в 6 категории. "Напоследък си мисля, че може би не си даваме сметка колко сме интересни, колко сме различни. Липсва ни някаква вярна самооценка. Аз съм много самокритичен човек и съм много развълнувана от високата оценка, която лентата получи", каза още Снежина Петрова.

 

Коментари

Новини Варна