IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
08:34 | 12 май 2015
Обновен: 19:01 | 24 април 2024

Изложба представя училищна история

Архивни снимки и любопитни документи подредиха от Първа езикова гимназия

По материала работи: Златина Добрева
Варненци проявиха интерес към изложбата още в деня на откриването й. Снимка Пламен Гутинов

Изложба показва любопитни моменти от историята на Първа езикова гимназия. 10 табла със снимки, копия от документи и текстове разказват за историята на училището, което е  наследник на Първа мъжка гимназия. Тя започва да обучава деца още в далечната 1879 – 1880 година.
Припомняме, че през тази година колективът на училището чества 135 години от създаването на учебното заведение и 50 години от началото на новата му история като езикова гимназия.
Няколко са акцентите в изложбата ретроспекция, събрала любопитни моменти, запечатани в снимки и документи. „Интересни са материалите, посветени на началото. Първа мъжка гимназия отваря врати още по турско време в една двуетажна сграда с 38 ученици. 135 години по-късно при нас се обучават 1200 деца“, каза за вестник „Черно море“ директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев.

Йордан Йовков и Карел Шкорпил са двете именити личности, които са преподавали в училището, и това е един от малко известните факти, с които гимназията се гордее. Автентичните подписи на двамата също могат да се видят в експозицията.

Друг от важните факти от историята е, че училището не е затваряно по време на войните. Ако някои учители са били мобилизирани на фронта, други са обучавали децата. Известно време занятията са прехвърляни в Девическата гимназия, но никога не са приключвали.

Съвременният период в историята на училището също заема достойно място в изложбата. През 1965 г. Първа мъжка става езикова гимназия.

Специална витрина е посветена на спортните успехи. „Някои от спортовете са възникнали точно тук, сред възпитаниците на Първа мъжка гимназия. Това са футбол, тенис, плуване, баскетбол, гребане, което тогава се е наричало лодкарство. През последните шест години училището ни също има големи успехи в спорта. То е комплексен победител в общинските училищни игри. Това е необичайно за другите градове, където обикновено побеждават представителите на спортните училища. Ученици от гимназията са финалисти на републикански първенства“, похвали се Веселин Василев.

Изложбата може да се види до 15 юни на входа на Фестивалния и конгресен център.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна