IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
10:52 | 2 юни 2015
Обновен: 08:16 | 14 май 2024

Габровският театър гастролира с „Жана Д’Арк“ на „Варненско лято“

Представлението е днес от 19 ч.

По материала работи: Златина Добрева
Габровският театър гастролира с „Жана Д’Арк“ на „Варненско лято“

Драматичният театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, гастролира с постановката си „Жана Д’Арк“ във втория ден от Международния театрален фестивал „Варненско лято 2015“. Представлението е днес от 19 ч. на сцена „Филиал“, режисьор е Петринел Гочев, а в ролите ще видим Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Надежда Петкова, Кристиана Ценкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Петко Петков, Димо Димов, Светослав Славчев и Цветелин Бранков.

Сюжетът описва Жана Д`Арк като момиче, родено в Източна Франция, което убеждава всички, че е напътствано от Бог, и повежда френската армия в битки по време на Стогодишната война през XV в. Пленена, тя е изправена пред църковния съд в обвинение за ерес и е изгорена на кладата 19-годишна.

Режисьорът Петринел Гочев събира млад и силен творчески екип, за да открият заедно притегателната сила в образа на Жана Д`Арк днес. Едно представление за срещата на два свята - света на едно момиче и света на границите и правото на силата.

Също днес от 19 ч. на Основна сцена е второто представление на „Хъшове“ в рамките на фестивала. По същото време на сцената на Държавния куклен театър ще се играе френскоезичният спектакъл на ученици от Международното френско училище - Варна (ЕФИВ „Шарл Перо”), IV езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри”, Варна, “Добри Войников” – София, и Гимназията за романски езици „Г. С. Раковски“ – Бургас.

Коментари

Новини Варна