IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
09:12 | 3 юни 2015
Обновен: 19:10 | 24 април 2024

Спектакъл с “Гран при” от Скопие гледаме на „Варненско лято“

Представлението е по Ф. Г. Лорка, режисьор е Диана Добрева

По материала работи: Златина Добрева
Спектакъл с “Гран при” от Скопие гледаме на „Варненско лято“

Три постановки са включени в днешната програма на 23-тия международен театрален фестивал „Варненско лято“. На Основна сцена от 19 ч. Театърът на Българската армия представя „Йерма“.
Представлението е по Ф. Г. Лорка, режисьор е Диана Добрева, а в ролите ще видим Гергана Данданова, Екатерина Стоянова, Мимоза Базова, Радина Кърджилова, Стефка Янорова, Веселин Анчев, Георги Къркеланов, Милен Миланов, Тигран Торосян, Лили Сучева и Борислава Костадинова.

 

Постановката, която е спечелила Голямата награда на Осмия международен театрален фестивал в Скопие, Македония, през 2014 г., впечатлява с магическо единство на декор, костюм, музика, актьорска игра и хореография. Всички тези компоненти са съсредоточени в режисьорската концепция и взискателност на безспорно талантливата Диана Добрева.

 

С кинематографични елементи, но с театрален език, постановката разкрива силното страдание, липсата на общуване и общ език, болезнените страсти, което върти всеки в собствената му орбита. Звучи фатално и естетско, но не е претенциозно. Всъщност това е огненият Лорка, заложил темата още в заглавието – Йерма означава ”невъзможност да има живот”, бездетна, бездетие. Диана Добрева е разширила темата – липсата като проблем. В живота, каквото и да направим, винаги искаме и още...

 

По същото време, но на сцена „Филиал“, ще се играе „Фантомна болка“ на Театър 199 и режисьора Възкресия Вихърова. Участват Стоян Алексиев, Йорданка Стефанова, Михаил Милчев, Петя Силянова и Николай Марков.

 

Спомените за липсващото, съчетани с шока от загубата, създават малък театър, затворен между раните на собственото им тяло. В пиесата на Елена Алексиева “Фантомна болка” една на вид обикновена жена губи ръцете си при трудова злополука. Липсващите крайници обаче са само повод за изследване на цял свят от загуби – такива, които обръщат наопаки целия ни живот. Останала без ръце, героинята открива рисуването като терапия срещу болката. Медиите научават за случая и използват нещастната човешка съдба, за да превърнат нескопосаните й картини в сензация. Отваря се врата към абсурди, поредни загуби и търсения на смисъл...

 

Третата постановка за днес е в Градската художествена галерия от 21,15 ч. Там може да гледаме Merry-Go-Around (“Въртележката”). Представлението е по текст и драматургия на Рози Улрих и е с участието на Мила Банчева, Мария Фауст, Оливър Шнелкер, Владислав Виолинов и Сибин Василев.

Коментари

Новини Варна