IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
08:30 | 5 юни 2015
Обновен: 04:42 | 1 май 2024

Играят най-новата пиеса на Яна Борисова на „Варненско лято“

Постановката бе с номинации за „Икар“ и “Аскеер” тази година, в главната роля е Христо Мутафчиев

По материала работи: Златина Добрева
Играят най-новата пиеса на Яна Борисова на „Варненско лято“

Отново интересна програма предлага днешният пети ден от 23-тия международен театрален фестивал „Варненско лято“. От 19 ч. на Основна сцена Театър „Открита сцена“ ще покаже на варненската публика най-новата пиеса на Яна Борисова „За теб“. Премиерата на постановката бе в началото на декември миналата година.

Критиците определят „За теб” като пиеса за любовта, страховете, мечтите, живеенето и летенето. За силата на думите, за смисъла да се споделя и за това как неизреченото понякога е много по-страшно от изреченото. За това как съдбата и всичко, което не зависи от нас, ни пренарежда в нови и нови конфигурации, откривайки различни възможности как да преминем през непосилността.

Това е историята на две „изгубени” момчета – Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов,  които се хващат за ръце и взаимно се превеждат през емоционални тресавища и лабиринти, показвайки ни какво значи да се придвижваш в непрогледен мрак и вместо „Помощ”, да крещиш „Не ме е страх!”. И да пееш!

Самата Яна Борисова описва пиесата си като "ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна”. Тя е създала творбата си специално за Христо Мутафчиев. Пиесата бе номинирана за наградите „Икар“ и “Аскеер” тази година, но драматургът Борисова с писмо оттегли номинациите си с мотива, че може да възникне конфликт на интереси заради участието на Христо Мутафчиев, който е шеф на Съюза на артистите в България.

От 21,15 ч. в Кукления театър е постановката „Але, хоп! – по високо опъната тел“ на режисьора Неда Соколовска. Участват Филип Трифонов, Линда Русева, Тони Карабашев, Елена Кънева, Мила Банчева и Никола Бозаджиев.

„Але, хоп! По високо опъната тел“ е новият документален спектакъл на Студиото за документален театър „Вокс Попули“, който се ражда от срещата на цирковите артисти с актьорите от документалния театър.
На сцена „Филиал“ от 19 ч. е второто представление на „Семеен албум“ на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Коментари

Новини Варна