IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
08:55 | 9 юни 2015
Обновен: 19:13 | 24 април 2024

Творба на автор, отречен със скандал, показват на „Варненско лято“

Иво Димчев показва новия си експеримент в Кукления

По материала работи: Златина Добрева
Творба на автор, отречен със скандал, показват на „Варненско лято“

Творба на автор, който бе отречен скандално миналата година, ще видят зрителите на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. От 19,30 ч. днес на сцената на Кукления театър е постановката „Опервил“ с текст, вокална структура и хореография на Иво Димчев. Спектакълът е определен като експериментална опера.

Участват и импровизират Пламена Гиргинова, Николай Войнов и Иво Димчев, а в спектакъла се използва музика на Шопен, Стефан Христов и др.

Иво Димчев е хореограф и изпълнител със световна известност, чиято работа привлича вниманието с екстремното и колоритното съчетание на пърформанс арт, театър, музика и визуални изкуства.

„Интересувам се от физическата сила на музиката и от мелодията на мускулите ми”, споделя той за специалния си интерес към музиката. Неговият глас и начинът, по който тялото му „пее”, са уникални – играейки с различни въплъщения, сякаш самият изпълнител се превръща в музика. „Опервил“ е най-новото представление на Иво Димчев, в което той експериментира със собствената си представа за опера заедно с младите певци Пламена Гиргинова и Николай Войнов, и музиканта Стефан Христов, познат от клубната сцена като Mr. Smiff.

Ще припомним, че миналата година около името на Иво Димчев се вдигна много шум. Тогава на фестивала Vertigo трябваше да се играе пиесата на Иво Димчев Icure. Творбата бе окачествена като скандална – включително от хора, които не бяха я гледали, тъй като в нея имало имитация на сцена на орална любов. Спектакълът трябваше да се играе в Археологическия музей, но под формата на моралистки съображения и нападки бе преместен в галерия „Графит“. Автор на музиката, текста и хореографията и основен изпълнител бе Иво Димчев, който тогава дойде за първи път в морската столица, за да представи най-новата си продукция. ICure миналата година бе едно от най-желаните представления за сезона по европейските фестивали и бе представен на публиката от три континента.

Също днес от 19 ч. на сцена „Филиал“ ще има представление, което определено ще се хареса на всички. Ще гледаме отново версия на „Ритъм енд блус“, един грандиозен музикален спектакъл, който се появява всяка година на „Варненско лято“ в различни варианти. Изключителен заряд носи този спектакъл на Румен Цонев, в който тази година ще видим и чуем таланта на Филип Аврамов, Стела Стоянова, Стоян Младенов, Петър Калчев, Албена Михова, Йорданка Илова, Симеон Бончев, Жени Александрова - Лечева, Милена Спиридонова, Красимир Спиридонов и Христина Пипова.

От 21,45 ч. в модерното артпространство на галерия „Графит“ ще видим също интересен спектакъл – „Дистанция“ на Marrafa VZW, Брюксел. „Дистанция“ на Луис Марафа и Антонио Кабрита е завладяващ съвременен танц за „територията“ на всеки, която отдалечава хората един от друг. Колко е общоприетата дистанция и как точно може да се измери отдалечеността между двама души? Тя може да бъде милиметри, метри или пък цяла вечност. Дистанцията между хората се проявява както физически, така и емоционално. В този случай това са двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, разбирателства и емоции. Парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя...

Четвъртият акцент за деня е постановката „Жизнено пространство“ от 20 ч. на Основна сцена. Признат едновременно от публиката и критиката, холандският режисьор Якоп Албом разработва свой уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират ведно.

Той играе с регистъра на илюзионизма, акробатиката, танца, клоунадата, музиката и визуалните изкуства, за да сътвори фантазен свят, в който всичко е възможно...

Коментари

Новини Варна