IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
08:14 | 10 юни 2015
Обновен: 17:42 | 29 април 2024

"Урок" e най-добрият филм за 2014 г.

Маргита Гошева взе приза за най-добра женска роля

По материала работи: Златина Добрева
Маргита Гошева

"Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов e най-добрият български игрален филм за 2014 г. Това стана ясно снощи, когато филмовата академия раздаде своите награди за постиженията на киното ни през изминалата година. Официалната церемония се състоя в Театър „Българска армия”.

"Всички ни питат как работим заедно. Тя прави филмите, а аз взимам наградите", обясни Петър Вълчанов, който взе отличието. Техният филм, който стана и най-добър пълнометражен дебют се съревновава с „Потъването на Созопол” на Костадин Биков и „Съдилището” на Стефан Командарев.

Общо 19 игрални филма, от които 8 пълнометражни, 9 късометражни, 2 телевизионни се състезаваха за отличията на академията. Също така в надпреварата присъстваха 23 документални и 7 анимационни.

Маргита Гошева стана най-добра актриса за ролята си в „Урок” и "Три дни в Сараево". Тя благодари на режисьорите, че са избрали именно нея да изиграе тези роли. „България в момента е страна на абсурда и плаче да бъде героиня на творците, които живеят тук. Така че нека да дишаме дълбоко и да действаме”, заяви тя.

Приз за най-добра мъжка роля получи Руси Чанев за участието му в „Буферна зона”. Актьорът изпълни „Златното ключе” от Валери Петров, посочва dnes.bg.

Най-добър късометражен игрален филм стана „Паркинг” на Ивайло Минов. „На границата” на Станимир Трифонов бе избран за най-добър телевизионен сериал.

Първи в документалното кино стана „Дългият път към дома”. За най-добър анимационен филм бе обявен „Как Сърдел направи ремонт” на Радостина Нейкова и София Илиева. Те получиха и отличието за най-добра режисура на анимационен филм.

Боряна Пунчева получи и награда за най-добър режисьор на документален филм. „Три свещи” получи наградата за дебют в документалното кино, а най-добър дебют в анимацията стана „Локва” на Вера Донева. Марин Дамянов, Емил Спахийски и Стефан Командарев получиха отличието за сценаристи на игрален филм.

Приза за оригинален сценарий за телевизионен сериал отиде при Димитър Стоянович за "На границата". Най-добра филмова музика, според академията, е написал Калоян Димитров за „Виктория” на Майа Виткова. Красимир Андонов получи приз за оператор на игрален филм за „Съдилището”.
Награда за поддържаща женска роля бе разделена между Параскева Джукелова за „Съдилището" и Светлана Янчева за „Потъването на Созопол". Призът за поддържаща мъжка роля бе даден на Веселин Мезеклиев.

Георги Дюлгеров бе награден за цялостно творчество, а проф. Вера Найденова - за най-добра оперативна критика.

Коментари

Новини Варна