IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
09:15 | 10 юни 2015
Обновен: 19:14 | 24 април 2024

„Антигона“ сред акцентите на „Варненско лято“

Постановката е от 19 ч. на Основна сцена

По материала работи: Златина Добрева
„Антигона“ сред акцентите на „Варненско лято“

„Антигона“ на френския драматург Жан Ануи е сред акцентите в днешната програма на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Постановката на театър „София“ е от 19 ч. на Основна сцена, режисьор е Иван Добчев.

„Антигона“ е най-известната пиеса на Ануи, премиерата й е по време на френската антифашистка съпротива - през февруари 1944 г. в окупирания от немците Париж. Тогава героинята става символ на бунт, непокорство и жажда за свобода.

Софийската премиера на пиесата бе през септември м.г. Спектакълът е копродукция на столичния театър и фондация „Аполония“ по случай 30-ия юбилей на фестивала „Празници на изкуствата Аполония“.

Тази „Антигона“ е много различна от това, което познаваме от изучавания в училище Софокъл. Френският драматург Жан Ануи е направил пиесата си улавяща проблемите на съвременното общество.

„Нашият спектакъл е за истинските, сакралните основания на протестиращия човек, човекът, който казва „НЕ“ на разбиращото се от само себе си „ДА“ и го отстоява с цената на живота си“, казва Иван Добчев. В ролята на Антигона ще видим актрисата Каталин Старейшинска. Въпреки че това е първата й роля на професионална сцена, тя е изключително убедителна.

В ролята на нейния противник, цар Креон, е Ириней Константинов, директор на Театър „София“. Участват още  Силвия Петкова, Дария Симеонова, Невена Калудова, Йорданка Любенова, Ириней Константинов, Асен Мутафчиев, Николай Върбанов, Николай Димитров, Иван Спасов и Росен Белов.

Композиторът Христо Намлиев получи наградата „Аскеер“ за 2105 г. за музиката към „Антигона”.

В Градската художествена галерия от 17 ч. днес е постановката на Университетския театър към НБУ „Нещо ме гризе“ (режисьор доц. Снежина Петрова), а от 19 ч. на Основна сцена ще се играе моноспектакъла с Валентин Ганев „Контрабасът“ на НТ „Иван Вазов“, режисьор е Пламен Марков.

Коментари

Новини Варна