IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
10:47 | 14 юни 2015
Обновен: 07:54 | 25 април 2024

Хасан и Ибрахим - от Каолиново до “Карнеги хол”

За първи път те докосват клавишите на пианото на 21 септември 2011 година

По материала работи: Деян Михайлов
Хасан и Ибрахим - от Каолиново до “Карнеги хол”

За около три години 11-годишните виртуози от Шумен - близнаците пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, изминаха пътя от делиорманското градче Каолиново до залите на концертния комплекс в Манхатън “Карнеги хол”. От забравеното в техния хол руско 12-басово акордеонче до двата рояла - бял и черен, на които свириха и заедно с малката Крисия покориха детската Евровизия.

На церемонията “Достойните българи” те получиха награди от премиера Бойко Борисов.

Животът на двете момчета е като приказка. А добрите феи за тях са фондацията за успелите деца на Димитър Бербатов и Слави Трифонов и неговото шоу. Точно Слави даде цели 9 минути екранно време на двете деца, които свириха на четири ръце рапсодия “Вардар”. После ги избра да са редом до чудото Крисия. Така България научи за тях и за тяхното семейство.

За първи път те докосват клавишите на пианото на 21 септември 2011 година в кабинета по музика на хуманитарната гимназия “Сава Доброплодни” в Шумен. Там двете деца идват да учат направо във втори клас на музикалната паралелка, след като са изкарали първи клас в Каолиново. Не познават нотите, трудно се справят дори с българския, допълнително ги затруднява тежкото заекване, което и двамата получили на 3-годишна възраст след стрес в детската градина.

Дотогава инструментите, на които Хасан и Ибрахим свирили, били акордеончето с 12 баса и малък синтезатор. За бащата Денис Игнатов обаче нямало никакво съмнение, че децата му са музикални и тяхното място не е в Делиормана, а в това училище. Така през лятото на 2011-а цялото семейство напуска Каолиново и се преселва в Шумен.

“Ако не бяхме тръгнали към Шумен, съдбата на моите синове щеше да е като тази на десетки други талантливи деца от село.

Там, ако никой не ги забележи, талантът им умира”, коментира бащата Денис Игнатов. Самият той свири, но е фелдшер по професия. Продължава да работи в спешната помощ в град Каолиново. Майстор е на гъдулката, свири в ансамбъла за народни песни и танци “Шумен”. Каките - 18-гоишните близначки Мерлин и Нермин, пеят. “Музикалният ген започва от мен”, твърди бащата.

А музикалната история на Хасан и Ибрахим тръгнала от забравеното чисто ново руско акордеонче от бившия собственик на къщата, която Денис купил в Каолиново. Бащата решил така да изпита дали синовете му са музикални.

Стояло акордеончето насред хола, а момчетата били едва 5- годишни. “Оставих го да видя дали ще го пипнат, дали ще го забележат”, казва бащата. Децата обаче го подминавали цели 20 дни. Но един ден Хасан попитал майка си на кого е и може ли да го пипне. “За вас е”, казала Себиле. Хасан първи се престрашил и засвирил. Ибрахим гледал отстрани и всички се примирили, че музикант ще стане само Хасан.
Каките обаче забелязали, че Ибрахим скрито тактува и натиска същите пръсти като брат си, все едно свири. Тогава семейството решава, че мястото им не е в Каолиново.

От първия ден в шуменското училище досега до тях неотлъчно е музикалната педагожка Маринела Маринова. “Тя е голямата фигура в техния и в моя живот”, признава бащата.

Децата за 2-3 месеца започват да свирят произведения, които другите свирят в края на IV клас.

При тях е важна комбинацията на талант с изключително трудолюбие. Страхотната дисциплина, която баща им налага, те я одобряват и възприемат” казва Маринова.

На ден свирят по 4-5 часа Когато имат концерти, репетират по 10 часа. А на конкурсите двамата са конкуренти, ако не свирят на 4 ръце, защото са в една възрастова група. Мечтата им да имат в дома си роял и нови пиана се сбъдна в началото на февруари т.г.

Едва отърсили се от еуфорията след успеха им с Крисия в Малта, нова радост ги прати отново на седмото небе. Те получиха като дарение от български холдинг бял роял, на който вече репетират. Малко преди рояла в дома им пристигнаха и две черни пиана “Ямаха”, осигурени чрез фондацията на футболната ни звезда Димитър Бербатов.

Двете стари пиана на Хасан и Ибрахим вече са монтирани в стария им дом в Каолиново. Когато гостуват там, да не спират да свирят.

Двамата си приличат. Различават се само по една бенка. Такава има само Хасан вдясно на брадичката.

Пътуването на бащата Денис и на двете момчета до Ню Йорк, за да свирят в “Карнеги хол”, беше финансирано от правителството и от общината. Според профила им във фейсбук, поддържан от двете сестри Мерлин и Нермин, Хасан и Ибрахим са били единствените деца, поканени да участват в концерта на прочутия китайски пианист Ланг Ланг. Заминаха за Щатите, за да участват в рецитала на победителите в международния конкурс American Protege. Близнаците спечелиха правото да участват в концерта, след като изпратиха свои записи на организаторите.

Преди няколко дни 11-годишните пианисти се прибраха от музикален конкурс в Санкт Петербург. Сега ги чака лятна почивка. Отказват всякакви ангажименти. “Имаме нужда да презаредим батериите”, обясни Денис. В страницата им във фейсбук под снимката на двамата беше обявено: “Почивката започна.”

 

Коментари

Новини Варна