IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:40 | 16 юни 2015
Обновен: 01:00 | 28 април 2024

НУИ “Добри Христов” с награди от балетен конкурс

Журито не връчи голямата награда „Анастас Петров” на XVII национална среща на млади балетни изпълнители в Добрич

По материала работи: Златина Добрева
НУИ “Добри Христов” с награди от балетен конкурс

Журито не връчи голямата награда „Анастас Петров” на XVII национална среща на млади балетни изпълнители в Добрич. В младша възраст – момчета, първи и трети приз не са присъдени. Отличие II взе Даниел Обрешков от Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Две поощрения за съвременна хореография са присъдени на Надежда Дичева и Ангелина Гавраилова от НУТИ – София.

Журито обяви и две поощрения за резултатна педагогическа работа на Милена Симеонова от НУТИ – София, и Нина Иванова от НУИ „Добри Христов” (Варна).

Анастас Петров е един от основателите на българския балет. Роден е в Добрич. Бил е солист и балетмайстор в Софийската опера от 1927 до 1961 г. През 1927 г. основава първата професионална балетна школа в България, в която подготвя много изтъкнати български балетни артисти, като Нина Кираджиева, Лили Берон, Асен Гаврилов и други. Носител е на Хердерова награда.

Коментари

Новини Варна