IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
08:40 | 17 юни 2015
Обновен: 16:43 | 28 април 2024

Съвременен турски екслибрис показват в „Ларго“

Изложбата продължава до 29 юни

По материала работи: Златина Добрева
Съвременен турски екслибрис показват в „Ларго“

Изложбата „Истанбулско Екслибрис Общество” бе открита снощи във варненската галерия „Ларго“. Сбирката включва 252 творби от 159 съвременни турски художници, работещи в областта на графиката. Всички участващи творци са членове на Истанбулското екслибрис общество, което е организатор на събитието.

В експозицията са показани както творби на участници в миналогодишния Международен екслибрис конкурс „Варна“, като Алперен Гюлду, Шукрю Ертюрк, Ведат Чолак, Хатидже Йоз, проф. Мартин Байенс от Белгия, който е почетен член на обществото, така и на нови за българската публика имена като Елиф Варол Ерген, Мюжде Аян, Тезджан Бахар, Юнус Гюнеш и др.

Трябва да отбележим, че в Турция интересът към изкуството на екслибриса се увеличава с всеки изминал ден. За неговото популяризиране особено много помага работата на учителите по изобразително изкуство, графика и графичен дизайн в училищата. Екслибрисът е съвсем нов за Турция, но много млади турски художници в последните години започват да рисуват екслибриси. Те печелят награди в престижни международни конкурси. Всичко това става възможно благодарение на активната дейност на Истанбулското екслибрис общество. То е основано през 1997 г. с основна цел организирането на изложби, лекции, семинари за насърчаване развитието на екслибриса в Турция.
Изложбата продължава до 29 юни.

Коментари

Новини Варна