IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:08 | 17 юни 2015
Обновен: 12:41 | 25 април 2024

Раздават безплатно книги в центъра на Варна

Голяма част от произведенията ще бъдат от местни автори, с цел популяризиране на съвременната варненска литература

По материала работи: Слав Велев
Раздават безплатно книги в центъра на Варна

700 тома българска и чуждестранна литература ще бъдат раздадени безвъзмездно на жителите и гостите на Варна. Инициативата, която ще премине под надслов “Остави таблета, вземи си книга” се провежда в подкрепа на четенето в съвременния свят на електронните технологии.

 

Стотиците томове литература ще бъдат подредени на 20 юни в пространството между дърветата, по протежение на алеята от хотел “Черно море” до ФКЦ Варна (от лявата страна). Събитието ще започне в 11:00 часа. Всеки, който пожелае ще може да си избере тази книга, която му харесва и да я получи като подарък. Голям процент от произведенията ще бъдат на местни автори, с цел популяризиране на съвременната варненска литература, уточняват организаторите фондация “Жени за красива Варна”.

 

Датата 20 юни, избрана за начало на инициативата, се чества от Българската православна църква, като ден на охридския чудотворец Наум, ученик на св. Братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент Охридски, просветител български.

 

“Остави таблета, вземи си книга” е част от международна кампания в подкрепа на четенето. Според, данни от изследователски проект "Читателски практики в България 2014", осъществен под ръководството на проф. Александър Кьосев, през последната една година едва 14% от пълнолетното население на страната е прочело повече от петнадесет книги. В днешно време в живота на хората все повече навлизат технологиите. Чрез интернет те черпят необходимата информация, вместо да залегнат над книгата, онази – истинската, чрез която се потапяш във вълшебен свят, от който не ти се излиза, споделят инициаторите на проявата.

 

Кампанията е организирана от фондация “Жени за красива Варна” с подкрепата на читалище “Възрождение”, читалище “Просвета 1927”, Сдружение на писателите – Варна и много граждани, които дариха книги за осъществяването й. Медийна група “Черно море” е партньор на събитието.

 

Коментари

Новини Варна