IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
19:02 | 19 юни 2015
Обновен: 19:25 | 27 април 2024

Изложба живопис на Паруш Парушев показва "Актив Арт"

В галерията ще бъде представен и албум, включващ анализ на творчеството на художника, негови произведения от различни периоди, както и откровението на твореца "Спомени на един художник на средна възраст"

По материала работи: Слав Велев
Изложба живопис на Паруш Парушев показва "Актив Арт"

Изложба живопис на Паруш Парушев ще бъде открита в галерия "Актив Арт" на 23 юни и може да бъде разгледана до 14 юли. Експозицията включва повече от 30 произведения и има амбиция за представителност по отношение на творчеството на автора, тъй като показва основните теми, които претворява. Тя помага да се осъзнае мястото на Паруш Парушев в съвременното българско изкуство. Изложбата има няколко сюжетни и жанрови центъра, които са определящи и за творчеството на автора - морски и градски пейзажи, българска възрожденска архитектура, натюрморти с цветя и портрети. Според икзуствоведа Пламена Димитрова - Рачева платната на Парушев се отличават с предпочитание към реалистичните или "портретни" черти на пейзажа.


В морските си творби авторът се придържа към традицията на класическата българска маринистична школа.


Наблюдения на изкуствоведа Пламена Димитрова - Рачева върху творчеството на Паруш Парушев могат да се прочетат в специалния албум, който ще бъде представен на откриването на изложбата в галерия "Актив Арт". Томът е от 48 страници и включва още произведения на автора от различни периоди, както и откровението на твореца "Спомени на един художник на средна възраст".


Паруш Парушев е роден в  гр. Полски Тръмбеш, Великотърновско. Начално обучение по класическа живопис получава в гр. Русе в ателието на з.х. Кирил Станчев, ученик на Никола Маринов. Завършва факултета за Изящни изкуства при проф. Г. Костов и проф. Бочев – спец. Живопис във Великотърновския университет. Член е на Сдружението на художниците в гр. Русе и в гр. Варна. Картините му са притежание на частни и обществени колекции.


Черно море

Коментари

Новини Варна