IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:43 | 23 юни 2015
Обновен: 13:52 | 29 април 2024

Започва Фестивалът на етносите

В юбилейното X издание ще участват 9 състава с ромски, турски, арменски, гръцки и влашки музиканти и танцьори

По материала работи: Златина Добрева
Започва Фестивалът на етносите

X юбилейно издание на един от уникалните фестивали в морската ни столица – Фестивала на етносите, ще се проведе на 27 и 28 юни във Варна.

Организатори са Министерството на културата, община Варна – фонд “Култура”, Дворецът на културата и спорта и Народното читалище “Христо Ботев 1928 “. Излязъл от “детската си възраст”, фестивалът трупа авторитет, зарежда с вдъхновение, мотивира различните етноси и продължава своята мисия с философията на проявата – “България за всички”.

В юбилейното X издание организаторите са включили  9 колектива, представители на 5 етноса: ромски, турски, арменски, гръцки и влашки. Изпълнителите са от Бургас, с. Байкал, Плевенско, град Златарица, с. Беловец, Кубратско,  с. Дичево, Силистренско, Русе и Варна.

По традиция той се провежда два дни. Фестивалът няма конкурсен характер и ще започне с дефиле на участниците на 27 юли (събота) от 18 часа. На сцена “Раковина” ще бъде първото им представяне от 19 часа. А от 20 часа на сцената на Летен театър те ще покажат най-доброто от своите песенно-танцови традиции и обичаи. Входът е свободен.

На втория ден, 28 юли, неделя от 9 часа за първи път фестивалът ще продължи с кръгла маса на тема “Проблеми на трайно живеещите етнически общности в България” с главен лектор доц. д-р Мюмюн Тахир, член на Съюза на българските писатели и член на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси при Министерския съвет.

Юбилейното издание ще открие Силва Хачерян, началник отдел регионални дейности в дирекция “Културна политика” при Министерството на културата.

Специално участие в Х издание ще вземе Фолклорният танцов ансамбъл “Варна” с ръководител Юлиян Станев. Водещ на етническия маратон ще е Кирил Аспарухов. Медиен партньор на проявата е Медийна група “Черно море”.

Коментари

Новини Варна