IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
12:18 | 26 юни 2015
Обновен: 19:22 | 24 април 2024

Уникалната „Спяща красавица“ идва край морето

Спектакълът е съвместен проект на балета на Русенската опера и Държавния куклен театър – Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Уникалната „Спяща красавица“ идва край морето

След невероятно успешна премиера в Русе един уникален театрално-балетен спектакъл ще гостува и край морето. „Спящата красавица“ по музика на Чайковски е съвместен проект, реализиран от балета на Русенската опера и Държавния куклен театър – Варна. С постановката в крайдунавския град преди дни бе открит международният музикален фестивал „Сцена край реката 2015“.
Върху модерната реализация на класическия балет варненският и русенският екип работиха в продължение на 3 месеца.
Режисьор на спектакъла е Боян Иванов, сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Елена Ямантиева, балетната адаптация е на Силвия Томова, видеосредата -  на Тодор Тодоров, 3D анимацията на Елена Ямантиева, гримът и перуките – на Янка Дойчинова.
В постановката участват шестима познати и обичани актьори от Варненския куклен театър – Стоян Стоянов (Крал) и Веселина Калчева (Кралица), Диана Цолевска (Каталабют), Евгения Василева (фея Карабос), Боян Стоянов (придворен в свитата на Карабос) и Вера Стойкова (Дойка на принцеса Аврора).
В ролите на принцеса Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината на русенския балет Весела Василева и Теодор Цаков, фея Люляк е Станислава Караджова, участват още балетните артисти Цветелина Катрин Котова, Антон Иванов, Зорница Петрова, Анджелика Добрева, Ирена Барбукова, Светослав Маринов, Стоян Фъртунов, Милен Харалампиев и др.
„Премиерата надскочи всичките ни очаквания. В интерес на истината имахме притеснения. От една страна, бяхме притиснати от времето. От друга, в подобен експеримент винаги има въпроси как точно ще се случат нещата. Ние от варненския екип мислехме дали ще се впишем достойно при балетистите. Знаем, че балетът е едно изящно изкуство, което не търпи компромиси. В крайна сметка двата екипа се сляха ведно и магията се случи“, сподели за „Черно море“ Вера Стойкова, директор на Държавния куклен театър – Варна, и участник в спектакъла.
Тя допълни, че всички въпросителни около постановката са отпаднали, когато екипът е излязъл пред публиката, която не е скрила възторга си след края.
Варненската премиера на „Спящата красавица“ е на 2 юли във Фестивалния и конгресен център. През ноември постановката ще гостува в София.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна