IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
11:36 | 28 юни 2015
Обновен: 19:22 | 24 април 2024

Софийската филхармония гостува във Варна

Концертът е тази вечер във ФКЦ и е в рамките на ММФ "Варненско лято"

По материала работи: Слав Велев
Софийската филхармония гостува във Варна

Софийската филхармония гостува във Варна тази вечер. Концертът в зала 1 на Фестивалния и конгресен център започва в 19 часа. На сцената ще излязат световноизвестният български диригент Мартин Пантелеев и виртуозният виолончелист от Франция Франсоа Салк. Те ще представят естетски подбрана програма, в която всяка творба е малък музикален бисер: Симфония № 38 - „Пражка“ на Волфганг Амадеус Моцарт, вариации „Рококо“ на Пьотр Илич Чайковски, „Танци от Галанта“ на Золтан Кодай, „Унгарска рапсодия“ опус 68 на Давид Попер и „Унгарски танци“ (селекция) на Йоханес Брамс.
 

Софийската филхармония е сред водещите институти в музикалния живот на България. От създаването си преди 85 години до днес тя изминава дълъг и наситен с богата дейност творчески път. Обширен репертоар от класиката до най-съвременнипроизведения, включително и премиерни изпълнения на десетки български произведения, многобройни гастроли в най-големите музикални центрове на Европа, Азия и Америка, звукозаписна дейност у нас и в чужбина, множество награди – всичко това допълва богатата история на Филхармонията.
 

Главен диригент на Софийската филхармония е Мартин Пантелеев. Той е роден в семейство на музиканти и едва 4-годишен започва да свири на цигулка. Завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалностите цигулка, дирижиране и композиция. Усъвършенства уменията си при изтъкнати творци в Германия и Великобритания. Едва 9-годишен е, когато проф. Влади Симеонов, оценил отрано неговия талант, го кани като концертмайстор на Младежката филхармония „Пионер“, с която концертира в Италия, Гърция, Бразилия и Русия. От 1999 г. като втори диригент на Филхармонията на нациите, създадена от Ленард Бърнстейн и Юстус Франц, изнася около 1000 концерта в Европа, Азия и САЩ. След успешния му диригентски дебют през 2004 г. със Софийската филхармония е поканен за неин главен гост диригент, а от 2011 г. е главен диригент на оркестъра. 
 

В концерта на Софийската филхармония тази вечер, на сцената на ФКЦ ще излезе и Франсоа Салк. Той е признат за един от най-впечатляващите виолончелисти на своето поколение. Завършва Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а днес преподава там. Бил е солист на големи европейски оркестри, свирил е в много камерни формации. 


Черно море

Коментари

Новини Варна