IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
09:12 | 13 февруари 2016
Обновен: 06:51 | 28 април 2024

Малките балетисти от НУИ „Добри Христов”-Варна с нов спектакъл

Вижте кога и къде ще може да го гледате

По материала работи: Юлиян Атанасов
Малките балетисти от НУИ „Добри Христов”-Варна с нов спектакъл

Детският балетен спектакъл „Малечка-Палечка” ще представят Национално училище по изкуствата “Добри Христов“ – Варна и балетна школа към Училищното настоятелство при НУИ „Добри Христов”. Постановката ще се играе на 14 и 20 февруари 2016 г. от 18.00 ч., на сцената на Държавна опера – Варна. За първи път в историята на специалност „Класически танц” при НУИ „Добри Христов”, на сцената на Държавна опера – Варна се поставя авторски балетен спектакъл за деца. Хореографията, музиката, либретото, дизайнът и изпълнението на костюмите, гримът, сценографията и режисурата на спектакъла обединяват таланта, изпълнителските умения и усилията на учителите и учениците от І до VІІІ клас от специалност „Класически танц”, учителите и учениците от художествените специалности в училището и възпитаниците на балетната школа към Училищното настоятелство.

 

Благодарение на високия професионализъм при подбора на ученици и тяхната подготовка, на сцената се изявяват все повече деца, чийто талант е открит, развива се и се усъвършенства в класическия танц. Балетът „Малечка-Палечка” откликва на нуждите на варненската публика от детски балетни спектакли, с което да предизвика у малчуганите интерес към балетното изкуство. Спектакълът включва и Балетни миниатюри в изпълнение на ученици от І до ХІІ клас, с хореографии по музика на класически и съвременни автори, подготвена от балетните постановчици Елица Калова, Биляна Георгиева, Десислава Стойнешка, Цветалина Нахабедян и Нина Иванова.

 

Благодарение на партньорството на НУИ „Добри Христов” с Театрално-музикален продуцентски център – Варна, балетните спектакли са неизменна част от културния афиш на града ни. Сътрудничеството между двата културни института дава възможност на младите балетни артисти да пресъздадат пред варненска публика изградените по време на своето професионално обучение в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” умения. Постигнатото с упорит труд и търпение създава едно вълнуващо преживяване и за самите изпълнители, и за зрителите, които се докосват до магията на сценичния спектакъл, породена от синкретичния ефект на светлина, костюми, музика и танц.

 

Следващият Концерт - спектакъл на специалност „Класически танц” в НУИ „Добри Христов” ще се състои на 23 април 2016 г., отново на сцената на Държавна опера – Варна.Партньорството между НУИ „Добри Христов” – Варна и ТМПЦ – Варна включва и участието на ученици в балетните спектакли „Лешникотрошачката”, „Кармен Данс”, „Жизел”, „Шехерезада”, „Пепеляшка” и „Турандот”.

Коментари

Новини Варна