IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
15:07 | 3 февруари 2015
Обновен: 15:25 | 25 април 2024

Павчо Атаката докосва награди в Гибралтар

Топалов продължава с изненадващото си представяне

По материала работи: Борис Проданов
Павчо Атаката докосва награди в Гибралтар

Във втория от “Чалънджър” турнирите в 13-ото издание на традиционния шахматен фестивал в Гибралтар продължава участието на представителя на “Каиса – Варна” Павел Янев, познат като Павчо Атаката, заради склонността му да раздава в името на нападението фигури като нафора. Той завърши с 3 т. от 5 партии в първата надпревара, което го остави далеч от наградите. Сега има шанс за реванш, защото с актив от 3,5 т. от 4 срещи е близо до разпределяне на сериозни суми от призовия фонд. В сряда е последният тур и Атаката не трябва да загуби.


Иначе българските гросмайстори Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова постигнаха победи в VІІ кръг от основния турнир. Защитаващият титлата си от миналия сезон Чепаринов надделя с черните над Григорий Опарин от Русия и с актив от 5,5 т. заема 13-ото място във временното класиране. Вицешампионката при жените от 2008 г. Стефанова пък спечели с белите срещу Андрес Гереро Варгас (Венецуела) и е 47-а с 4,5 т. Водачът в схемата Веселин Топалов записа реми с белите срещу Александър Лендерман (САЩ). Така той вече е 14-и в подреждането с 5 т. и губи доста точки ЕЛО, което е една от изненадите (за нас неприятна) в турнира. Едноличен лидер е Хикару Накамура (САЩ) с 6,5 т.


В надпреварата, която се провежда в десет кръга по швейцарската система и ще завърши днес, участват 253-ма шахматисти. Победителят при мъжете ще заработи 20 000 лири, а шампионката при дамите ще вземе 15 000 лири.

 

Коментари

Новини Варна