IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
16:55 | 3 февруари 2015
Обновен: 22:59 | 27 април 2024

Щангисти на “Черно море” решават олимпийски квоти

Иван Иванов събра отбора на “Дианабад”

По материала работи: Борис Проданов
Щангисти на “Черно море” решават олимпийски квоти

Най-добрите български щангисти тренират в “Дианабад” под ръководството на Иван Иванов за предстоящото европейско първенство през април в Грузия. От тежкоатлетическата школа на “Черно море” (Варна) за запомнящо се представяне отново разчитаме на Стоян Енев и Владимир Урумов, който е и бивш еврошампион за младежи. Миналата година двамата вдигаха в една и съща категория – до 62 кг. Те са възпитаници на Спортното училище “Г. Бенковски”. Интересното е, че на мондиала в Алмати (Казахстан) през 2014-а Урумов (на снимката) измести Енев и се класира 7-и в първенството след отлични изяви в двете движения.


При мъжете и жените квотите за Рио 2016 ще се финализират като разпределение по държави по време на световното първенство тази есен. В момента България е на позиция, даваща й право да прати петима щангисти на олимпиадата в Бразилия. Тази бройка обаче не е окончателна и може да се промени, тъй като за крайното разпределение на квотите важи общият сбор от класиранията по точки на СП 2014 и СП 2015.


В отбора е и 14-годишна състезателка! Надежда Мей е смятана за един от големите таланти в щангите. Надя ще навърши 15 години на 1 юли, но резултатите й са впечатляващи дори за по-големите възрастови групи. Това е причината ръководството на БФ по вдигане на тежести и треньорският щаб да включат родената в Русе състезателка на подготовка с първия ни тим. Ако всичко върви без проблеми и контузии, Мей ще се опита да намери място в състава за Европейското първенство през април в Тбилиси в кат. 48 кг, за което ще трябва да се докаже във вътрешните контролни. Мечтата й е да участва на Младежките олимпийски игри, а след това и на същинските.

 

Коментари

Новини Варна