IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
15:00 | 14 юли 2023
Обновен: 01:38 | 26 април 2024

Проверяват щателно качеството на водата преди маратона Галата – Варна

Mикробиологичните показатели на водата са отлични на двата наблюдавани пункта – на плажа в „Аспарухово“ и на "Офицерския плаж"

По материала работи: Слав Велев
Проверяват щателно качеството на водата преди маратона Галата – Варна

Водите по българското черноморско крайбрежие по никакъв начин не са замърсени след взривяването на язовира Нова Каховка в Украйна. Това твърдят експертите, натоварени с мониторинга във връзка с инцидента. Както е известно, след замърсяването от водите на взривения язовир Министерството на околната среда и водите у нас откри още три нови специални пункта за следене на чистотата на водите – в Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Към 11 юли взетите проби не показваха превишения  в нито един от нормативните показатели.

От Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ също потвърдиха чистотата на морската вода. Както е известно, центърът следи водите чрез сателити за потенциални замърсители вследствие на инцидента. Данните показват категорично, че потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България. Според данните няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

„На практика нашата работа е към края си. Инцидентът в Украйна бе на 6 юни, откогато следим непрекъснато процесите. До момента няма никакво замърсяване като следствие от взривяването на язовирната стена. Имаме сателитна картина и на евентуалните петна, и на морските течения. Делтата на Дунав също е своеобразна спирачка за замърсяването. Хората могат да бъдат спокойни, участниците в маратона Галата – Варна ще плуват в чисти води”, потвърди ръководителят на Центъра за мониторинг капитан първи ранг проф. д-р Мирослав Цветков.

Справките, които РЗИ – Варна, прави регулярно във всичките 23 зони във Варненското черноморско крайбрежие, също сочат, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в норма.

Последната засега справка е от 10 юли, 2023 г.

Според нея в двата наблюдавани пункта – на плажа в „Аспарухово“ и на Офицерския плаж – Варна, микробиологичните показатели на водата са отлични. Именно тези два пункта са старт и финал на 83-ия маратон Галата – Варна, който ще се проведе на 6 август (неделя).

Организатори на събитието са ВМС на Република България, Община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море”.

В цифри: на плажа в „Аспарухово“ са измерени 15 единици на 100 куб. см. вода на ентерококи  и 110 на ешерихия коли. Референтната стойност за ентерококи е 200 единици, а за ешерихия коли – 500 единици.

Стойностите за плаж Офицерски, където ще финишират плувците, са съответно 30 единици за ентерококи и 179 за ешерихия коли, т.е. в пъти под нормата.

Перфектни са стойностите и на Южния плаж във Варна, където на 5 август е масовото плуване в морето 1000 х 1000. Пробите показват, че стойностите са съответно 61 единици за ентерококи и 127 за ешерихия коли, т.е. в пъти под нормата.

Очаква се следващите проби да излязат в близките дни.

Коментари

Новини Варна