IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:42 | 20 ноември 2017
Обновен: 01:17 | 30 април 2024

Трапезата в Деня на християнското семейство

Нашите предложения за празника са: лесна постна питка, охлюви с ориз, рапани с миди и каперси

По материала работи: manager
Трапезата в Деня на християнското семейство

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер и именно семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби. 

 

Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Тук отново се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години. Една тракийска притча разказва как Стопанина на къщата я обрича както на добро, така и на зло. Той се крие невидим, но се явява в сънищата или като змия вкъщи. Дедите ни са я предавали от поколение на поколение, обръщайки се към своите наследници с думите: "За добро сме на този свят. Добре да живеем, да не забравяме своя род и корен и най-важното – и в най-голям гняв да се опомним и зло да не струваме!"

 

Според преданията, на този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила три години, била отведена до Йерусалимския храм. По време на пътя, тя и нейното семейство били съпроводени от своите близки, носещи запалена свещ в ръцете си. Всички останали изумени, когато родителите й я оставили на първото стъпало на храма и тя изкачила съвсем сама 15-те му стъпала. На най-горното стъпало с благословия я посрещнал Първосвещеник Захария, баща на Св. Йоан Кръстител.

 

След като навършила годините, в които младите възпитанички на храма се връщали в света, за да се омъжат, тя била "дадена" на възрастния си родственик Йосиф, който трябвало да бди над нея.

 

Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година, когато за първи път празникът е бил почетен самостоятелно. В Константинопол има църква, която е посветена на него, построена от император Юстиниан Велики през 543 година.

 

По стар български обичай, редом с пожеланията към новороденото за здраве, щастие и радост, се отправят и благословии, свързани със създаването на дом.

 

Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много, много любов.

 

Трапезата на този ден не се прибира, защото според поверието Богородица влиза, за да похапне и да благослови дома и семейството. Купува се и нещо за дома, което е с капак, за да не избяга семейното здраве, щастие и благополучие.

 

Разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Вместо риба може също да се консумират морски дарове, стига те да са безгръбначни – те са разрешени през целия период на Коледните пости (октопод, миди, скариди, калмари, рапани). Може също да приготвите и ястие с охлюви. И, разбира се, постна питка с мед...

 

Постна питка

 

Необходими продукти:

 

300 м.л. хладка вода

1/2 кубче прясна мая

2 с.л. зехтин

1 ч.л. захар

1 и 1/2 ч.л. сол

500 гр. пресято брашно

олио за намазване около 30 м.л.

По желание можете да добавите нарязани на ситно маслини, сушени домати и/или различни семена

 

Начин на приготвяне:

 

Разбърквате добре в купа водата, солта, захарта, зехтина и маята, докато се разтвори маята. Добавяте постепенно брашното, докато започне да отлепя от стените на купата. Изсипвате на набрашнена повърхност и с останалото брашно замесвате меко тесто. Поставяте в предварително подмазана с олио форма за печене и намазвате отгоре тестото с останалото олио. Поставяте в предварително загрята на 50 градуса фурна за около 40 мин. да втаса. Без да изваждате от фурната може да направите с нож или вилица украса на питката, след това усилвате фурната на 180 градуса и печете около 30 мин. (до готовност). Ако печете на вентилатор покрийте след 10 мин. с фолио, за да не изгори отгоре.

 

Охлюви с ориз

 

Необходими продукти:

 

1300 г. охлюви

140 г. ориз

130 г. лук

120 г. олио

15 г. доматено пюре или червени домати

120 г. моркови

120 г. целина

11 бр. дафинов лист

¼ ч.л. черен пипер

1 ч.л. сол и магданоз

 

Начин на приготвяне:

 

Охлювите се накисват за 2 часа във вода като се поръсват с брашно, оцет и сол. След това се измиват с няколко води. Варят се във вода с моркови, целина, сол, дафинов лист и черен пипер.Като врат около час и половина се изваждат от черупките, отстранява им се ануса. Лукът, нарязан на дребно се пържи, слага се ориза, задушава се, прибавя се месото на охлюва на цяло или нарязано на парчета, обръща се сместа няколко пъти и се залива с бульона в съотношение 1:3. Уврелият ориз се поднася с поръсен на дребно нарязан магданоз.

 

Рапани с маслини и каперси

 

Необходими продукти:

 

300-400 г. почистени рапани

1 малка глава лук

3-4 скилидки чесън

2-3 с. л. зехтин

200 мл. бяло вино

10-ина чери домата

15-ина маслини, почистени от костилките

2 с. л. каперси

2 стръка пресен риган (1 ч. л. сух)

щипка сух девисил

копър и магданоз за поръсване

1/2 ч. л. лют пипер на люспи (по желание)

сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина, добавят се скилидките чесън, нарязани на филийки. Виното се добавя в тигана и веднага след него доматите, нарязани на половинки. Оставете да покъкри за 2-3 минути и добавете рапаните, маслините, каперсите и пресния риган. Може да сложите цялата клонка и след това да я извадите или да нарежете/накъсате листата. Овкусете със сол, черен пипер и лют пипер. Внимавайте със солта, защото маслините и каперсите са солени и може да не се налага да добавяте сол. Оставете на котлона за около 5 минути докато течността изври. В случай, че желаете да  имате сос, долейте малко водичка и дръпнете от огъня, когато прецените.

Поръсете с копър и магданоз и сервирайте топло.

 

Още по темата: Как да се подготвим за деня на християнското семейство

 

Коментари

Новини Варна