IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:53 | 21 февруари 2018
Обновен: 19:25 | 7 май 2025

Лучник - любимата храна на българските владетели (рецепта)

В миналото лукът е бил с толкова голяма стойност, че хората са го поднасяли като подарък и са плащали наемите си

По материала работи: manager
Лучник - любимата храна на българските владетели (рецепта)

Прабългарите живеели, благодарение на своите стада. Ненавиждали растителната храна, защото мислели разораването на нивите за отваряне на път към негативните пространства на мъртвите.

 

Приемането на християнството обаче довежда до мащабни цивилизационни промени. Новата религия принуждава народите да постят 200-250 дни в годината. Принудили се да променят стопанството си и от скотовъди да станат земеделци. 

 

 

И макар заможните и особено за трапезата в двореца да се предпочитали тлъстите меса. (Приготвяли са печено агне, натъпкано с вкусотии. Понякога се е стигало и до кулинарни извращения, като на кралската трапеза бил поднасян печен щъркел. В хрониките се пише, че когато разрязали печен овен, от корема му полетели ято врабчета.)

 

една от любимите храни на владетелите и болярите станали пълнените хлябове – лучник, зелник.

 

ЛУЧНИК

 

Необходими продукти:

 

400 г кори за баница (ПЕЧЕНИ НА САЧ)

3 стръка праз лук

3 глави лук

олио

щипка риган

 

щипка майорана

сол

1/2 ч.л. сода + 1 с.л. оцет + 50 мл. вода

 

 

Начин на приготвяне:

 

Лукът и празът се задушават в малко олио в дълбок тефлонов тиган докато омекнат, добавят се подправките. Оставя се сместа да изстине.

Листа от готовите кори се мажат с плънката равномерно. Когато се постави и последната кора се нарязва на парчета с остър нож.

Отгоре се залива с горещо олио. Накрая се залива с водата със содата и оцета.

Пече се на 180С за около 40-45 минути на най-долната решетка на фурната. После се покрива с фолио, за да омекне.

 

Да ви е сладко!

 

Още интересни факти за лука:

 

  • Лукът е не само полезна подправка, но и средство, което в продължение на векове е било използвано като лекарство - заради някои негови уникални свойства. Затова диетолозите смятат, че годишно човек трябва да изяжда не по-малко от 10 кг лук.
     
  • вкаменелости с лук датират от преди 5000 години;
  •  
  • допуща се, че културното му отглеждане е започнало от преди 2000 години в Древен Египет;
  •  
  • според египтяните лукът е символ на вечния живот, заради своята сферична форма и концентрични кръгове. Те са го обожествявали;
  •  
  • следи от него са установени в очните орбити на фараони. Вярвало се е, че силният му аромат ще върне духът им;
  •  
  • гърците са го консумирали в огромни кличества, защото са смятали, че пречиства кръвта им;
  •  
  • а римските гладиатори са обтривани с лук, като целта е била "втвърдяване" на мускулите им;
  •  
  • в миналото лукът е бил с толкова голяма стойност, че хората са го поднасяли като подарък и са плащали наемите си;
  •  
  • бил е използван за лечение на косопад, главоболие, ухапвания от змии;
  •  
  • Христофор Колумб пренася лука в Северна Америка;
  •  
  • една от първите култури спомената и в Библията е лукът, като част от диетата на египтяните;
  •  
  • Плиний Стари описва 6 вида лук в "Естествена история".

 

Нека да кажем няколко думи и за праза

 

Негова родина са източните области на Средиземноморието и като зеленчук и подправка той е бил известен още на древните гърци, римляни и египтяни.


В праза има повече белтъчини, отколкото в лука. В състава на неговите етерични масла влиза сярата. В него има още захар, калций, фосфор, желязо, калий, натрий, магнезий, каротин, витамини В1, В2, РР и С. 

Празът регулира дейността на червата, засилва работата на черния дроб и жлъчката. Той има диуретично действие, притежава способността да прочиства кръвта и често е бил използван при лечението на ревматизъм и подагра.


В храната се използва за приготвянето на супи, салати, сосове или като гарнитура към месни или рибни ястия.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна