На Лазаровден трапезата е отрупана с най-разнообразни празнични блюда, кое от кое по-вкусни и сладки. Такива са баницата с лапад, лазарските "плитки", зелените салати, сладките фурми и вареното жито, което се раздава в памет на покойниците.
Безмесно пролетно меню, съставено от салати, ястия с коприва, спанак, ориз, картофи или гъби, от пълнени постни чушки или домати са чудесен избор за трапезата на Цветница. След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба.
Ето и нашите предложения:
Супа от коприва
Необходими продукти:
(за 8 порции)
1/2 кг коприва
1/2 к.ч. ориз
1 морков
50 г фиде
1 връзка пресен лук
1 домат
черен пипер
джоджен
сол
Начин на приготвяне:
Копривата (1/2 кг) се измива и почиства, като при почистването ѝ е добре да се ползват ръкавици или пък найлонови торбички.
Морковът (1 бр) и лукът (1 връзка) се почистват и нарязват на дребно и заедно с няколко супени лъжици сгорещено олио се поставят в тенджерата, в която ще се вари супата от коприва.
След като зеленчуците поомекнат, към тях се добавя нарязаната коприва. След това се добавя около 1,5 литър вода, а след като супата заври, се добавят солта и подправките.
След като супата поври 10-15 минути, се добавят предварително измитият ориз (1/2 к.ч.), фидето (50 г), а след още 5 минути и обеленият и нарязан на кубчета домат (1 бр).
Супата се оставя да поври до пълното сваряване на ориза.
Баница с лапад и ориз
Необходими продукти:
кори - 400 гр.
лобода - 1 ч.ч. попарен лапад
ориз - 1 ч.ч.
сирене - 200 гр.
яйца - 4 - 5 бр.
лук - 1 гл.
олио - 2/3 ч.ч.
Начин на приготвяне
Сваряваме ориза в 3 ч.ч. вода с 3 щипки сол. Отцеждаме.
Лободата (лападът) попарваме във вряла вода. Отцеждаме и нарязваме на ситно. В тиган с олио запържваме лукът настърган и лободата. Смесваме изстиналият ориз, лободата, натрошеното сирене и разбърканите яйца.
Корите, 2 по 2, запичаме във фурната, като оставяме по 2 сурови кори за отдолу и отгоре.
В намазнена тавичка нареждаме отдолу 2 сурови кори - слагаме плънка, печени кори - плънка и накрая-отгоре завършваме със 2 сурови кори.
Набучваме с вилица, заливаме с горещо олио и печем във фурната на 180 градуса, докато се зачерви.
Ориз с лапад
Необходими продукти:
лапад - 3 - 4 връзки
ориз - 1 ч.ч.
лук - 3 глави
магданоз - 1 връзка
джоджен - 1 връзка
олио - 1 к.ч.
червен пипер - 1 ч.л.
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете лапада на ивички и го попарете в гореща вода. После го отцедете, посолете и оставете да престои 1 час, след което леко го намачкайте и го сипете в тенджера.
Върху него изсипете наситнените лук, джоджен и магданоз, поръсете с червени пипер, налейте олиото и разбъркайте.
Задушете 10-тина минути на тих огън, добавете ориза, налейте малко вода и варете до готовност. Ако е нужно, долейте гореща вода. Поднесете с кисело мляко.
Лазарски плитки
Необходими продукти:
400 гр брашно
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
20 гр мая за хляб
1 супена лъжица олио
Начин на приготвяне:
От продуктите става ясно, че ще се меси тесто. Преди да го направим обаче ще трябва да размием маята с малко хладка вода в купичка. Оставяме да втаса.
В по-голяма купа изсипваме брашното. Правим дупка по средата, където слагаме солта и захарта. Изсипваме и втасалата мая и размесваме съставките. Добавяме вода за да се получи средно меко тесто. Ако ви е по-удобно можете да преместите месенето направо на масата, докато се получи еднородна смес. Оставяме и тестото да втаса, докато увеличи обема си два пъти, след което размесваме отново преди да пристъпим към оформянето.
За направата на лазарските плитки: оформете топки с големината на среден картоф. Размачкайте ги във формата на продълговати пръчки, както е показано горе на картинката. Хванете тестените пръчки в средата и увийте двата висящи края във формата на спирала. Лазарската плитка е готова!
Поставете ги в намаслена тава, намажете ги с олио и печете на 170 градуса около 40 минути.
С така приготвените хлебчета плитки можете да се подготвите за посещението на лазарките във вашия дом.
Скумрия с доматен сос на фурна
4-5 зърна черен пипер, смлян черен пипер
2 -3 с.л. олио
Почистваме рибата, измиваме и нарязваме на шайби. Нареждаме в тавичка. Посоляваме рибата и оставяме за около 1/2 час в хладилника (малко да се стегне). След това заливаме с доматите. Добавяме и малко водичка (по желание), докато сместа покрие рибата. Подправяме малко сол, (може и малко захар - заради доматите), чесъна и другите подправки. Най-отгоре слагаме кромид лук - нарязан на кръгчета (шайбички) и резенчета лимон. Печем, докато рибата стане готова - около 1 час. (Може да печем и по-дълго време, ако искаме сосът да се сгъсти повече).

Необходими продукти:
(за 4 порции)
4 едри филета скумрия
4 ч.л. зехтин
2 сладки обелени ябълки
Листенцата от 1 стрък пресен розмарин
4 с.л. сладко от вишни
4 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне:
1. Намажете плитък огнеупорен съд с малко от зехтина и поставете филетата в него. Добавете ябълките, нарязани на четвъртини, като ги подредите около скумрията. Облейте ги с останалия зехтин. Поръсете рибата с листенцата розмарин.
2. Печете скумрията във фурната 5-6 минути или докато рибата леко покафенее на места. Междувременно разбъркайте сладкото и оцета в отделна купа. Обърнете филетата скумрия и ги намажете с малко от получената смес, а останалата част разпределете равномерно върху ябълките. Печете още 2-3 минути, докато и рибата, и ябълките покафенеят. Сервирайте още топла с броколи, картофи, пълнозърнести питчици и салата.
Варено жито с мак
Необходими продукти:
1 ч.ч. жито
1 с.л. маково семе
1 шепа орехови ядки
1 шепа стафиди
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. ром тъмен
3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Житото се сварява във водата.
2. Стафидите се накисват в рома.
3. След като житото изстине се добавят в него стафидите, маковото семе, орехите и захарта. Всичко се разбърква добре.
4. Прехвърля се в купа и се сервира.
Екипът на Медийна група "Черно море" ви пожелава Весели празници!
За Великден във Варна ще ядем агнешко от Румъния, Холандия и Нова Зеландия
Коментари