Тази рецепта е лесна за приготвяне и подходяща за хора, които спазват режим на разделно хранене, защото в състава й са включени само неутрални зеленчуци. Вкусът е невероятен, а ползите за организма повече, отколкото можете да си представите.
Необходими продукти:
червено цвекло - 2 големи глави домати - 3 - 4 бр. пресни (може да ползвате и готови изсушени) сушени гъби - 150 г. кимион чубрица червен пипер черен пипер хималайска сол зехтин
Начин на приготвяне:
За сушените домати:
Измиват и се нарязват на шайби доматите. Нареждат се в плитка тава върху хартия за печене. Поръсват се със зехтин, хималайска сол, пипер и други подправки по желание. След това се слагат във фурната за около 3-4 часа на 100°C. Дължината на изсушаването във фурната зависи от това колко сочни са доматите и колко време им е нужно. Може да ползвате и прибор за сушене на зеленчуци и плодове ако разполагате с такъв или готови изсушени домати.
За луканката:
За рецептата използвайте чопър или месомелачка. Слагат се цвекло, сушените гъби и изсушените домати. Смилат се докато е нужно. След това се добавят всички подправки - кимион, чубрица, червен пипер, черен пипер и хималайска сол.
Сместа се разбърква добре. С помощта на стреч фолио оформяме луканките и сушим във фурната на 50°C (след като отстраним фолиото, върху хартия за печене) с леко отворена врата. Остава се няколко дни на хладно и проветриво да доизсъхне и след това е готова за консумация.
Вкусно и здравословно!
Да ви е сладко!