В световната класация на най-популярните кухни четири европейски са класирани в Топ 10, като две от тях заемат първо и второ място. Това са съответно френската и италианската кухня. Испанската е класирана на 8-мо място, а кухнята на съседна Гърция заема 9-то. Сред първите 10 по популярност кухни в света влизат още тези на Ливан (10-то място), Япония (7-мо), Мексико са шести, Тайланд – 5-ти, Индия (4-ти) и Китай (3-ти).
Не е ясно, кой е провел изследването, публикувано от dama.bg, но при всяко положение френската кухня, в която още от Средновековието се използват рафинирани техники, може спокойно да се нарече „висша кухня“. Тя е толкова популярна, колкото и френската поезия и изкуства. Сладкарските изделия са голяма част от френската кухня, както и сиренето, и виното. Само в Париж има над 5000 места за ядене с менюта и цени за всеки вкус и джоб.
Италианската кухня пък е една от най-старите в света и може да бъде проследена обратно до 4 в. пр. Хр. Основните съставки, като на картофи, домати, пипер и царевица, са запазени до днес. Италианската кухня е структурирана в няколко основни категории: антипасти (предястие), Primo (макаронени изделия или ястие с ориз), Secondo (месо, разбира се), Dolce (десерт). Италия е известна и с над 400 вида сирене и 300 видове колбаси.
Не е бедна на продукти и Испанската кухня, която включва разнообразие от месо, риба и зеленчуци. Там се използва най-много масло в сравнение с останалите европейски кухни. Една от най-популярните напитки в Испания е Сангрия - питие от вино и плодове.
Със значително влияние от турската и италианската кухня, гръцката кухня акцентира върху използването на зехтин, зеленчуци и билки, специфични за региона на Средиземно море. Храната в Гърция се различава от храната, предлагана в гръцките ресторанти по света. Местните заведения предлагат автентични гръцки деликатеси, приготвени според най-новите кулинарни тенденции.
При всички положения никога няма да съжалявате ако опитате някой от специалитетите на тези кухни!
Коментари