Необходими продукти:
2 кг. сафрид
около 1/2 кг. морска сол (Най-добре е когато правите разтвора да изпробвате солеността със сурово яйце. Разтворът е готов, когато потопеното в него яйце изплува и от него се показва черупка "колкото 5 ст.")
400 мл. оцет
500 мл. олио
дафинов лист, черен пипер, бахар и копър на вкус
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства от главата и вътрешностите.
Измива се много добре със студена вода. Особено внимавайте да не остане кръв в коремната кухина, защото ще развали продукта.
Почистената и измита риба се поставя в соления разтвор, приготвен от около 2 л. вода и морската сол. Притиска се отгоре и се оставя на тъмно и хладно място около 20 часа.
На следващия ден се изважда и се измива отново много добре с леко подсолена вода.
Поставя се в алпака или порцеланов съд и се залива с оцета, разреден с чаша хладка вода. Целта на процедурата е да омекнат костите и да не се налага да ги чистите при консумация. Приготвяте си в отделен съд олиото, като го запържвате с коричка хляб, прецеждате и оставяте да изстине. Така по-късно няма да "греняса".
Отново го поставяте на тъмно и хладно за още 12 часа. След това рибата се изважда и ссе отцежда в гевгир за около 30 мин.
Отцедената риба започвате да редите в сухи буркани на редове, като след всеки ред добавяте подправки и заливате със студеното олио, приготвено от предния ден.
Важно: притискайте внимателно рибата с дървена лопатка, за да не остават балончета въздух между нея.
Най-отгоре на буркана трябва да остане "филм" от 1 пръст олио, за да не взема въздух.
Затваряте и изчаквате поне 48 часа преди да опитате този невероятен деликатес!
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Печен паламуд (Само за мъже)