IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
16:26 | 30 декември 2018
Обновен: 13:37 | 7 май 2025

Греяното вино – полезно за здраве и дълголетие

Какви са ползите на неговите съставки?

По материала работи: Пламен Янков
Греяното вино – полезно за здраве и дълголетие

Греяното вино по традиция се пийва през зимата, най- вече около Коледа и Нова година. Известно ли ви е обаче, че освен наслада за небцето и празник за душата напитката носи и редица ползи за здравето - какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от в. "Дейли стар".


Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.


Какви ползи за здравето крият съставките на греяното вино?


Червено вино


Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.


На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.


На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.


Канела


Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.


Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.


Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.


Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.


Карамфил


Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве. 
 

Източник: БТА


Dnes.bg 


Свинско с винен сос


Скритите ползи за здравето от пиенето на кафе
 

Коментари

Новини Варна