Какво е по-различното в тази рецепта, което прави това ястие толкова неустоимо вкусно? Начинът на приготвяне и подправките разбира се. Но ако спазвате последователността и точните пропорции, успеха вие гарантиран.
Необходими продукти за 8 порции:
1 кг. свински бут
1 голяма прясна зелка
5 с.л. едросмляна лютеница
1 бурканче (около 250 - 300 гр.) мариновани сушени домати
10 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. универсална подправка
черен пипер
дафинов лист
1 ч.л. лимонтозу
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В уок или друг дълбок тиган сгорещяваме 5 с.л. олио. Предварително сме порцирали месото на 8 парчета, като внимаваме да разрязваме напречно на мускулните влакна.
"Запечатваме" месото за по 2-3 мин. в сгорещеното олио и го подреждаме на дъното на дълбока тавичка (с поне 10-12 см. борд) и поръсваме с черен пипер.
В същата мазнина задушаваме докато омекне 1/3 от предварително нарязаната на ситно зелка. Когато е хубаво омекнало и си е сменило цвета, овкусяваме тази част от зелето с червения пипер и универсалната подправка. Задушаваме още 2-3 мин, като бъркаме непрекъснато и го изсипваме на равен слой върху месото.
В тигана поставяме останалите 5 с.л. олио и с тях задушаваме следващата 1/3 от зелката.
Когато се задуши хубаво, добавяме лютеницата и задушаваме още 2-3 мин, като бъркаме непрекъснато и го изсипваме на равен слой върху първия слой зеле.Отгоре поставяме 2-3 дафинови листа.
Накрая в тигана изсипваме мазнината от бурканчето на маринованите сушени червени домати и в нея задушаваме последната 1/3 от зелето. Когато е почти готово, добавяме нарязаните на ситно сушени домати, лимонената киселина и солта.
Изсипваме на равен слой в тавата. Прибавяме 250 м.л. топла вода. Покриваме хубаво с алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 120 мин.
Махаме фолиото и допичаме още 30 мин., като от време на време разбъркваме с дървена лъжица, за да не прегори.
Сервираме топло, но не прекалено горещо.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Много вкусни кюфтенца с чуден доматен сос
Рецепта на деня: Свински пържоли с карамелизиран лук и гъби
Коментари