Ако си мислите, че е трудно да се обезкости пиле, това значи, че просто не сте опитвали. Единствените две неща, които са ви необходими са остър нож за обезкостяване (той е с по-тънко и гъвкаво острие) и разбира се - пиле.
Но първо да изброим какво ни е необходимо за тази рецепта:
1 голямо пиле (поне 1,6 к.г.)
100 гр. грах от консерва
4 слайса луканка или 2 бекон
4 кисели краставички
1/3 морков
2 слайса гауда
1 ч.л. босилеково песто
1 ч.л. горчица
щипка бял пипер
щипка сух босилек
2 с.л. зехтин
1 ч.л. пушен червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте хубаво пилето и го подсушете.
Поставете го по гръб и като начало отстранете средната кост (ядеца) и хрущяла. После плъзгате внимателно ножа от двете страни по ребрата и накрая внимателно отстранявате целия гръден кош.
Премахвате кръглите кости на бутчетата и крилата, и сте готови.
Костите можете да сварите и да направите от останалото по тях месце вкусна пилешка супа.
Готовото обезкостено пиле овкусявате със сол, бял пипер, чесън на прах, пестото и горчицата.
Оставяте го да престои поне един час, за да поеме подправките.
После подреждате по дължина луканката, грахта, киселите краставички и гаудата.
"Зашивате го" с помощта на клечки за зъби.
Поставяте го върху голям лист алуминиево фолио или два по-тънки (на кръст).
Обмажете го хубаво със зехтин, пушен червен пипер и сол.
Увийте го във фолиото и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 60 мин. Отворете фолиото и го оставете още малко във фурната, докато хване хубава кафява коричка.
Изчакайте леко да изстине и го нарежете на филии с дебелина около пръст и половина.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Печено пиле с билково масло
Рецепта на деня: Фантастична салата с пилешки филенца и спанак
Рецепта на деня: Невероятно вкусни пилешки дробчета със сушени домати и песто