Защо да ядем месо редовно?

Вижте защо

Защо да ядем месо редовно?

Има противоречиви мнения за това дали трябва да се консумира месо или не. Всъщност то трябва да се консумира в умерени количества, за да носи ползи за здравето, съветват от Puls.bg. То трябва да бъде част от менюто, тъй като е богато редица на хранителни вещества. Сред тях са мазнини, енергия, желязо, омега-3 мастни киселини, селен, протеин, витамин D, витамин В комплекс и цинк.
 

Месото трябва да се консумира, тъй като то предотвратява анемията. Това се дължи на желязото в него, което е отговорно за производството на хемоглобин. Основният симптом на анемията е умората и недостига на енергия. 


Месото също поддържа здравето на сърдечносъдовата система, когато се консумира разумно. Хранителните вещества като омега-3, цинк, селен и протеини подпомагат укрепването на тъканите на сърцето. Важно е да се отбележи също, че месото трябва да се консумира умерено, тъй като прекалената консумация на месо, всъщност, затруднява нормалните функции на сърцето.


Месото е добре да се консумира и за добро психично здраве. Тъй като то съдържа омега-3, се предотвратяват различни хронични заболявания като деменция и болест на Алцхаймер. Другите минерали, намиращи се в месото, също укрепват мозъка и забавят стареенето му.
 

Освен стареенето, консумирането на месо е свързано със забавянето на катаракта. Тя представлява дегенеративно заболяване, което може да доведе до слепота и увреждане на зрението. Отлагането на очното заболяване може да се постигне с минерали като омега-3 мастни киселини и цинк, които месото съдържа.


Месото е богато и на витамин D, който може да предотврати рахит. Това заболяване най-често засяга децата, тъй като костите им са слаби и крехки и следователно се увеличават рисковете от фрактури. Така консумирането на месо, и най-вече на червеното, подпомага костната плътност.


Освен за костите, месото е полезно и за изграждането на мускулите. Редовното включване на протеини в диетата увеличава силата на мускулите. Отново за предпочитане е червеното месо, тъй като то е богато на цинк, който укрепва костите.


Четете още: 

 

 


 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата