За произхода на българското кисело мляко няма много писмени документи, но наличните такива, дават основание да се приеме, че то е продукт, различен от съществуващите видове кисели млека в различните части на земята. Има достатъчно основания да се приема фактът, че киселото мляко произлиза именно то нашите земи. Още Херодот е написал, че овчето кисело мляко е дар от траките. Киселото мляко се получава в резултат на млечнокисела ферментация в млякото. Основните микроорганизми, които участват във ферментацията на киселото мляко с два – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophiles.
Състав. По състав заквасеното мляко наподобява прясното, от което се получава, но заедно с това имат и много различия. След млечнокиселата ферментация, киселото мляко се различава по химичен състав от прясното. Промените, които настъпват под действието на млечнокиселите бактерии определят хранителната стойност на продукта. Химичният състав на различните видове кисело мляко е различен и се определя от вида на прясното мляко, породата на животните, от храненето, прилагането на технологии и т.н.
Изследванията сочат, че киселото мляко е с по-висока хранителна плътност от прясното. Причините за това са промените, които настъпват в резултат на ферментацията. Съдържанието на млечна захар се понижава с 20 – 30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия.
Киселото мляко е богат източник на калций, който може да задоволи напълно дневните нужди при човек. Киселото мляко съдържа повече калций от прясното – над 400 мг в порция. Освен това то съдържа и калий, протеини и витамини от група В. Проучванията сочат, че редовната консумация на кисело мляко укрепва имунната система. Лактобацилите в него подпомагат дейността на червата, увеличават количеството на усвоените хранителни вещества, запазват храносмилателната система здрава. Жените, които консумират четири порции кисело мляко седмично, страдат значително по-рядко от инфекции на пикочо-половата система.
За да сме сигурни, че в киселото мляко се съдържат полезните за здравето бактерии, основно правило е да търсим върху етикета „жива закваска“ или „био“. Максимално количество живи бактерии могат да постъпят в организма само, ако консумираме киселото мляко възможно най-скоро след заквасването му. Обикновено истинското кисело мляко има кратък срок на годност между 3 и 5 дни, съхранявано в хладилник.
Puls.bg
Четете още: Кратък наръчник за работохолици по време на отпуска

МОН: Google дарява още $1 млн. за института INSAIT
КТ "Подкрепа" с алтернативен Бюджет 2026: По-високи корпоративни данъци и без 22% ДДС
Мистериозно: НАСА блокира достъпа до информация за астероид 2025 US6
Откриха 3 планети с размерите на Земята, които може да имат двойни залези
Екзотична физика: Каква трябва да бъде неутронната звезда, за да се превърне в черна дупка
Сияеща метеорна следа „фотобомбардира“ кометата Lemmon в невероятни кадри от телескоп
Звездата на ЦСКА чака дете от секси мацка + СНИМКИ
Само двама от Серия А номинирани за отбора на ФИФПРО
Легенда на Германия отново сяда на треньорската скамейка
Ювентус с 1 млрд. загуби за последните 8 г.
Щастливият брак не е чудо – ето 20 прости неща, които го правят възможен
Как да предпазите косата си от есенните капани – вятър, студ и стрес
В крак с модата: Палта за есен/зима 2025/2026 (+Снимки)
Дневен хороскоп за 28 октомври, вторник
Патофизиология на митохондриалната дисфункция и ролята ѝ в клетъчното стареене
Важни особености за храненето при лупус
Пробив в лечението на кератоконус: FDA одобри нова неинвазивна терапия
Агонисти на мелатониновите рецептори – селективна регулация на съня без риск от зависимост
Петролът поевтинява, търговците се фокусират върху излишъка и санкциите срещу Русия*
Продажбите на коли в Европа скочиха за трети пореден месец
Поредна оставка. Носител на КЕШ остана без мениджър
Skoda приключва с ръчните скорости
Доктор Дулитъл – Еди Мърфи откровено за кариерата си в нов документален филм (ТРЕЙЛЪР)
Седмичен любовен хороскоп 27 октомври - 2 ноември
Коментари