Чай от анасон
Анасонът има антибактериални и противогъбични свойства. Той действа като антивирусно средство и съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за повишаване на имунната система.
Розмарин
Розмаринът е не само вкусна билка, с която можете да подправите вечерята си, но също така притежава невероятни противовъзпалителни свойства и е богат източник на антиоксиданти. Тя помага за по-добро храносмилане и по-добро здраве на червата, което води до подсилване на имунната система.
Чесън
Чесънът си е изградил репутацията на една от най-добрите храни против настинка и не без основание. Редовното похапване на ароматните скилидки намалява драстично шансовете да се простудите.
Яйца
Яйцата и особено жълтъците са пълни с хранителни вещества, повишаващи имунитета. Яйцата съдържат голямо количество витамин D - витамин, който е от жизнено важно значение за регулирането и укрепването на имунитета. Ако приемате ежедневно витамин D през зимата, е по-малко вероятно да хванете настинка или някаква друга инфекция на горните дихателни пътища.
Червени чушки
Още един богат източник на витамин C за борба с настинката. Консумацията на 200 милиграма витамин С на ден може да намали риска от простуда наполовина. Освен това намалява продължителността на симптомите с 8% при възрастните и с 14% при децата.
Портокали
Портокалите са пълни в витамин С, изключително важен витамин, който всеки започва да приема, когато не се чувства добре. Витамин С е изключително полезен за предотвратяване на настинка, особено при хора, които са изложени на студ.
Куркума
Тази подправка е нещо повече от вкусна добавка към следващото ви ястие. Тя съдържа мощно противовъзпалително съединение куркумин (същото, което придава яркия жълт цвят на куркумата). Според едно проучване куркуминът активира производството на Т-клетки, които са основните клетки, борещи се за здравето ни в нашата имунна система.
Чай от джинджифил
Когато става дума за обикновена настинка, джинджифилът е една от най-добрите храни за облекчаване на състоянието ни. Учените са установили, че силните противовъзпалителни свойства на джинджифила са от ключово значение за способността на корена да се бори с настинка или грип. Тъй като възпалението може да повлияе на имунния отговор на тялото ви, противовъзпалителните свойства на джинджифила може да изиграят основна роля за повишаване на имунитета.
vesti.bg
Четете още:
Коментари