Тази рецепта е толкова лесна, че е подходяща за всяка начинаеща домакиня, както и за мъже, решили да зарадват половинката си.
Необходими продукти:
5 яйца - непременно поне 30 минути да са престояли на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 к.ч. олио
2 ванилии
1 щипка бурбонска ванилия (за коледен аромат)
1 к.ч. натрошени орехи
Начин на приготвяне:
Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Разбиваме белтъците със захарта с миксер на твърд сняг. Отделно разбиваме жълтъците, като постепенно добавяме олиото, може и на ръка. На най-бавната степен на миксера постепенно прибавяме жълтъците с олиото към разбитите белтъци, а след това постепенно и брашното с ванилията (хубаво е да го пресеем предварително). Изсипваме на равен пласт върху покрита с хартия за печене плитка тава (най-добре в тази, която е към фурната) и поръсваме със счуканите орехи.
Печем в предварително загрята на 200 градуса (ако печем с въздух) или на 220 градуса (без въздух) фурна. След 12 - 15 минути имаме готов изпечен пандишпанов блат от който с помощта на тънкостенна чаша изрязваме полумесеците.
Да ви е сладко и Светли празници!
Коментари