Трапезата на Трифоновден

Няколко предложения

Трапезата на Трифоновден

На 1 февруари празнуваме Трифоновден. Ето и няколко предложения от edna.bg какво да сложим на празничната трапеза.

 

Тутманик (Дипла пита)

Продукти:

500г брашно
250г сирене или извара
150г мас
150мл мляко
2 яйца
бучка мая

 

Начин на приготвяне:

Маята се размива с малко брашно и вода и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. Когато всичко втаса отново, се прибавят натрошеното сирене или извара, маста, яйцата и млякото. Полученото тесто се слага в намазана с мас тавичка и се пече в умерена фурна.

 

Варена кокошка

Продукти:

1 кг кокоше или пилешко месо
500г чушки
300г доматено пюре или домати
15г сол
100г масло
1 глава лук

 

Начин на приготвяне:

Кокошката се сварява, нарязва се на парчета, посолява се и се запържва в маслото. Изпечените и обелени чушки се нарязват на продълговати парченца, доматите също се нарязват, както и лукът, и всичко се прибавя към месото, а след като се позапържи още малко, се налива вода и ястието се оставя да се задуши.
 

Печена луканка

Продукти:

300г луканка

 

Начин на приготвяне:

Луканката се обелва, разрязва по дължината и се пече на жар или на скара. Яде се гореща.
 

Пърженица

Продукти за една порция:

3 яйца
25г масло
щипка сол
лъжичка лют червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват добре, посоляват се и се пържат в разтопеното масло. След като се опържат от едната страна, се обръщат. Готовата пърженица се поръсват с лютия червен пипер.

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата