На 1 февруари празнуваме Трифоновден. Ето и няколко предложения от edna.bg какво да сложим на празничната трапеза.
Тутманик (Дипла пита)
Продукти:
500г брашно
250г сирене или извара
150г мас
150мл мляко
2 яйца
бучка мая
Начин на приготвяне:
Маята се размива с малко брашно и вода и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. Когато всичко втаса отново, се прибавят натрошеното сирене или извара, маста, яйцата и млякото. Полученото тесто се слага в намазана с мас тавичка и се пече в умерена фурна.
Варена кокошка
Продукти:
1 кг кокоше или пилешко месо
500г чушки
300г доматено пюре или домати
15г сол
100г масло
1 глава лук
Начин на приготвяне:
Кокошката се сварява, нарязва се на парчета, посолява се и се запържва в маслото. Изпечените и обелени чушки се нарязват на продълговати парченца, доматите също се нарязват, както и лукът, и всичко се прибавя към месото, а след като се позапържи още малко, се налива вода и ястието се оставя да се задуши.
Печена луканка
Продукти:
300г луканка
Начин на приготвяне:
Луканката се обелва, разрязва по дължината и се пече на жар или на скара. Яде се гореща.
Пърженица
Продукти за една порция:
3 яйца
25г масло
щипка сол
лъжичка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре, посоляват се и се пържат в разтопеното масло. След като се опържат от едната страна, се обръщат. Готовата пърженица се поръсват с лютия червен пипер.
Коментари