Рецептата, която ви предлагам днес, е истинска здравословна бомба, толкова вкусна, че който я опита ще я включи в менюто си поне един път седмично. Вижте защо:
Още в далечното минало (смята се, че се е отглеждала още преди 6000 години) лещата е била определяна като жизненоважна храна, поради високата си хранителна стойност и богатството си от полезни вещества. Червената леща е особено популярна в Индия, Китай, Турция и Русия.
Отличава се със сладък вкус и помага за отслабването.
Въпреки че лещата съдържа ред полезни вещества като фибри, белтъчини, минерали и витамини, тя има ниско съдържание на калории и почти никакви мазнини. В една чаша сварена леща има 230 калории, които обаче ще ви накара да се почувствате сити и удовлетворени за дълго. Ако една седмица минете на диета с леща, може да свалите до 7 кг. от личното си тегло.
Има още много полезни свойства.
От всички бобови растения и ядки лещата е трета по съдържание на протеини. 26% от калориите на лещата се приписват на протеини, което прави тази храна здравословен източник на полезното хранително вещество. Неслучайно лещата присъства в менюто на вегетарианци и вегани. Фибрите, които съдържа помагат за предотвратяването на запек и други храносмилателни нарушения като синдром на раздразнените черва и дивертикулоза. Лещата помага за намаляване на холестерола, тъй като има високо съдържание на разтворими фибри. Тя е източник на фолиева киселина и магнезий, които допълнително допринасят за здравето на сърцето. Има свойството на балансира нивото на рН в организма, което както знаем е изключително важно за здравето на човек. Заради своето съдържание на фибри и сложни въглехидрати лещата увеличава енергията. Освен това лещата е добър източник на желязо, който транспортира кислород в тялото и който е от ключово значение за производството на енергия и добрата работа на метаболизма.
Джинджифилът от своя страна е билка
известна от хилядолетия с лечебните си качества - името му на санскритски означава „универсално лекарство“. Джинджифилът съдържа активните вещества шогаол, гингерол, 1% до 3% етерични масла (гингиберен, цинеол, камфин, феландрен), както и много жизненонеобходими за човека аминокиселини – триптофан, лейзин, треонин, фениланин, метионин и валин. Той е богат на желязо, натрий, калий и цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2.
А, макар и не много известен с полезни качества, праз лукът
също притежава изключително ценни вещества за организма ни и не бива да го подценяваме. В състава си той има високо съдържание на сулфиди, което предоставя възможността да бъде използван в борбата срещу голям спектър от заболявания, както и по време на диета.
Ето и рецептата:
Необходими продукти:
300 гр. червена леща
1 - 2 стръка праз - зависи колко са големи
1 червена чушка
1 морков - настърган на едро ренде
1/2 к.ч. олио
1 "пръстче" джинджифил
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. сол
2 л. вода
Начин на приготвяне:
Измиваме хубаво лещата и я сваряваме.
Червената леща увира много бързо и докато я варите, задушете в дълбок тиган с олио, зеленчуците, нарязани както е показано на снимката.
Добавете зеленчуците към сварената леща, настърганият джинджифил - количеството, показано на снимката е предостатъчно.
Варете още 10 минути-15 минути и добавете солта.
Пасирайте добре с пасатора и поднесете, гарнирана с малко пресен кориандър или домашни крутони. Разбира се крутони могат да добавят само тези, които не са на диета.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Маня Петрова
Коментари