Рецепта на деня: Спанак с червена леща и чери

Постно, лесно и вкусно. Подходящо за вегани, вегетарианци и при режимно хранене

Рецепта на деня: Спанак с червена леща и чери

Необходими продукти за 4 порции:

 

250 гр. червена леща

250 гр. пресен спанак

1/2 глава нарязан на ситно кромид лук

3 скилидки чесън

1/2 червена чушка - нарязана на ситно

1/2 зелена чушка - нарязана на ситно

1 настърган морков

1 с.л. нарязани на ситно стъбла от целина

12 чери доматчета

2 с.л. лютеница (за предпочитане е домашна, но ако не разполагате може да сложите и купена от магазина, стига да е качествена)

3 с.л. зехтин

пушен червен пипер

бял пипер

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Измиваме хубаво и сваряваме лещата до готовност. Червената леща е изключително полезна и увира много бързо.

 

 

Измиваме хубаво спанака, отцеждаме го и го нарязваме на ленти (не е необходимо да е много на ситно, но е желателно да премахнете по-дългите дръжки).

 

Задушаваме нарязаните на ситно чушки, лук и дръжки от целина, заедно с настъргания морков и зехтина в дълбок тиган (аз използвам за целта уок тиган). 

 

Добавяме спанака и продължаваме да задушаваме докато омекне.

 

 

 

Прибавяме подправките и сварената леща заедно с малко от водата в която сме я варили.

 

Оставяме на бавен огън почти да изври течността и добавяме нарязания на по-едро чесън, черитата и лютеницата.

 

 

Задушаваме още малко докато коричката на черитата започне да се напуква.

 

Посоляваме, оставяме го да къкри още 2-3 мин. и сервираме с много любов.

 

Да ви е сладко!

 

Маня Петрова

 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата