Необходими продукти за 4 порции:
250 гр. червена леща
250 гр. пресен спанак
1/2 глава нарязан на ситно кромид лук
3 скилидки чесън
1/2 червена чушка - нарязана на ситно
1/2 зелена чушка - нарязана на ситно
1 настърган морков
1 с.л. нарязани на ситно стъбла от целина
12 чери доматчета
2 с.л. лютеница (за предпочитане е домашна, но ако не разполагате може да сложите и купена от магазина, стига да е качествена)
3 с.л. зехтин
пушен червен пипер
бял пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме хубаво и сваряваме лещата до готовност. Червената леща е изключително полезна и увира много бързо.
Измиваме хубаво спанака, отцеждаме го и го нарязваме на ленти (не е необходимо да е много на ситно, но е желателно да премахнете по-дългите дръжки).
Задушаваме нарязаните на ситно чушки, лук и дръжки от целина, заедно с настъргания морков и зехтина в дълбок тиган (аз използвам за целта уок тиган).
Добавяме спанака и продължаваме да задушаваме докато омекне.
Прибавяме подправките и сварената леща заедно с малко от водата в която сме я варили.
Оставяме на бавен огън почти да изври течността и добавяме нарязания на по-едро чесън, черитата и лютеницата.
Задушаваме още малко докато коричката на черитата започне да се напуква.
Посоляваме, оставяме го да къкри още 2-3 мин. и сервираме с много любов.
Да ви е сладко!
Маня Петрова
Коментари